Hajómakettek, népviseletes babák

2024.05.27. 13:39

A múlt emlékeit bemutató kiállítás a tolnai Mag-házban

Háromszor kapott városi rangot Tolna a történelmi idők során. Legelőször hatszáz évvel ezelőtt. A jubileumhoz kötődő számos program zajlott a településen.

Wessely Gábor

Mözsi babák a kiállításon (a szerző fotója)

A Mag-házban kiállítás nyílt Múlt századok hullámain címmel. Ezen kétféle anyag látható: hajómakettek – az egykori kikötőváros hangulatát idézendő – és népviseletes mözsi babák. (Mözs a harmadik várossá avatáskor, 1989-ben egyesült Tolnával.)

A tárlatot Appelshoffer Ágnes polgármester nyitotta meg. Méltatta a makettkészítő, már elhunyt Kiss István, valamint a 92 éves, babakészítő Rühl Gyuláné munkásságát. Értéket teremtettek – mondta –, amit az utódok is megcsodálhatnak. S reményét fejezte ki, hogy a mostani kortársak között is vannak értékteremtők, akikre büszke lehet majd a jövő nemzedék.

Appelshoffer Ágnes nyitotta meg a tárlatot (a szerző fotója)

A rendezvényen közreműködött a zenei betéteket szolgáltató DeVaLaMi duó. A kiállítás június 12-ig tekinthető meg. Azt követően minden visszakerül az eredeti helyére: a hajómakettek a tolnai könyvtárba, a babák a mözsi civil házba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában