Szobrászat

2024.05.21. 17:30

Az alkotói pályája végén juthatott el a végtelenbe Freund Antal

Freund Antal egy szobrát beválogatták egy budapesti szabadtéri kiállításra. Az anyag – mintegy negyven jeles alkotó, közel ötven műve – őszig tekinthető meg a Stefánia Palota kertjében. A szekszárdi művész több új munkán dolgozik párhuzamosan.

Wessely Gábor

Freund Antal legutóbbi munkáját, a letisztult formavilágú, sallangmentes a Galaxist mutatja (A szerző fotója)

Sokféle követ használ Freund Antal. Legutóbbi, Galaxis című szobrát például gránit alapra helyezte. A Kiválasztódás című mű márványtömbjéből egy mészkő gömb „választódik ki”. S a könnyed Napbárka is súlyos anyagból, gránitból készült nála. Ezek még nem szerepeltek kiállításokon, de a következőn biztosan ott lesznek. Eddig közel kilencven alkalommal nézhette meg munkáit a közönség. 

A szekszárdi alkotó egy szobra, a Pszychoanalysis Christiana (keresztény pszichoanalízis) – amit egy Babits-vers ihletett – most egy budapesti tárlaton, a Stefánia Palota kertjében látható. Mintegy negyven szobrász munkáit válogatták be az őszig megtekinthető anyagba. 

– Most már én nem akarok fejeket, élethű emberalakokat készíteni – mondja – sokkal jobban izgatnak a mögöttes tartalmak, a gondolatiság megfogalmazása a saját eszközeimmel.

Hosszú út vezetett a klasszikus, figurális alkotásoktól, az agyag és bronzszobroktól, a filozofikus gondolatokat közlő kőkompozíciókig. A hosszú utat rövid idő alatt tette meg Freund Antal. Fiatalkora óta szobrászkodott ugyan, de a rendszerváltásig alapvetően fogtechnikusként dolgozott. Azt követően, a negyedik iksz környékén tudott csak jobban kiteljesedni, mint művész. Most 71 éves. 

A fővárosban látható szobra (A szerző fotója)

– Először a mitológia irányába mentem el – idézi fel a folyamatot –, aztán, arra is építkezve haladtam tovább. Érdekesnek tartottam például a fává váló pár, Philemon és Baucis történetét. A róluk készített szobrom a tolnai zeneiskolába került. De megmintáztam Autodidactust is, merthogy autodidakta vagyok. Nincs papírom a szobrászati tanulmányaimról, csak szobraim vannak. 

A modern művészek mindegyike arra törekszik, hogy a legkevesebb eszközzel mondja a legtöbbet. A szekszárdi szobrásznál sincs ez másként.

– Elhagytam a sallangokat – hangsúlyozza –, és tisztán a mondanivalóra kezdtem koncentrálni. Szimbólumokat, jelzéseket alkalmazva dolgozom. Eljutottam oda, ahová mindig is vágytam. Idetorkollott a pályám. Egy alkotói utazás végén: a végtelen galaxisba.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában