Filmes versenyek

2024.05.17. 11:30

Szekszárdon készült rövidfilmeket is bemutatnak Cannes-ban (videó)

Cannes-ban mutatják be vasárnap azokat a rövidfilmeket, amelyeket az elmúlt hónapokban a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara, valamint a Forgass a Földért Alapítvány szervezésében megvalósult rövidfilmkészítő versenyeken mutattak be.

Teol.hu

Karl Bardosh (Beküldött fotó)

Összesen hat filmet küldtünk Cannes-ba az „International Cellphone Cinema Showcase” eseményre. – mondja Kindl Gábor a rövidfilmkészítő versenyek producere.

Három, a közelmúltban lebonyolított versenyről neveztünk filmeket.

Ezek az alkotások, az Újra! Alkotó Energia, a Shoot4Life és a szekszárdi 24 órás filmkészítő maratonon szerepeltek sikeresen. A Cannes-ban bemutatásra kerülő filmek angol nyelvű feliratozással kerülnek vetítésre.

A bemutató, melyen a világ, különböző rövidfilm fesztiváljain sikeresen szereplő filmjeit láthatja a nemzetközi zsűri és a közönség, május 19-én, 13 órától, a Global Short Film Awards Cannes (Marche du Film in Cannes), International Cellphone Cinema Showcase programjában, Cannes-ban, a Hotel Eden Filmszínházban.

Az eseményen jelen lesz, prof. Karl Bardosh, a Shoot4Earth (Forgass a Földért!) világjáték művészeti igazgatója, az áprilisi szekszárdi film maraton zsűrielnöke.

A Cannes-ba küldött filmek között van a Szekszárd Filmmaraton első helyezett filmje, ami egy családi videó keretében, mutatja be Szekszárdot. A film szereplője, Csecskedi Zoé megkapta a legjobb szereplőnek járó díjat.

Törékeny emlék – Csecskedi László

Az áprilisi „Szekszárd 24 órás Filmmaraton második helyezett filmje is azok között a filmek között a filmek között van, melyek bemutatásra kerülnek a vasárnapi programban Cannes-ban.

A „Cinege madár - RAP” – F. Lackó rövidfilmje mobiltelefonnal és videókamerával készült, melynek alapja az ismert sárközi népdal, a „Hol jártál az éjjel, cinegemadár?”.

A klip, a második hely megszerzése mellett, elnyerte a legjobb eredeti zene feldolgozása és a legjobb operatőrnek díjat is.

A stábot, Miklós Gábor producer, rendező, Kosztolányi „Thage” Ferenc, operatőr, vágó valamint a szereplők, az énekesek, Fehér László (F. Lackó) és Gyarmati Jázmin alkották.

„Cinege madár - RAP” – F. Lackó 

A Barcsi Sportiskola – Örök élet fája, a Shoot4Life videó készítő versenyre készült, melyen a legjobb közösségi film lett. Póla Károly díjat kapott, a mobiltelefonnal készült film, melyet 5. osztályos diákok készítettek.

Barcsi Sportiskola – Örök élet fája

A szekszárdi versenyen a legjobb vágónak járó díjat Wehovszky Patrik Márk kapta, akinek videója, az egykori és a mai Szekszárdot mutatja be.

Múlt –kor hagyatéka – Wehy – Wehovszky Patrik Márk

A cannes-i programon vetítésre kerül a „100 éves Borháború” című versenyfilm, melyet a Csiba Dávid és stábja készített (Dunaszerdahely, Szlovákia) a videó mobiltelefonnal készült, harmadik helyezett a szekszárdi 24 órás filmmaratonon.

A videó szereplője, Csiba Dávid, megkapta a legjobb férfi szereplő és a legjobb rendezőnek járó díjat is.

A cannes-i programban helyet kap az Újra! Alkotó energia videóverseny győztese Peresztegi Mirkó papíranimációs, Víz című filmje is.

Bízunk benne, hogy a benevezett filmek sikeresen szerepelnek a május 19-i vetítésen.

A jövő héten beszámolunk a Global Short Film Awards Cannes (Marche du Film in Cannes), International Cellphone Cinema Showcase eseményeiről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában