Székelyfestékes szőnyegek

2024.06.03. 07:30

Ha odaül a szövőszékhez, úgy érzi, hogy otthon van

Folyamatos tanulás kell a szövéshez, vallja Sóthy Györgyné, aki még mindig képzi magát, miközben tanítja is a mesterséget Pakson. Székelyfestékes szőnyegeket készít, a „Népi Iparművész” cím várományosa.

Wessely Gábor

A két szövőnő, Balázs Erzsébet (balról) és Sóthy Györgyné együtt dolgozott egy nagyméretű szőnyegen (Beküldött fotó)

Tanít és tanul is Sóthy Györgyné. A kezdőket tanítja, a mesterektől tanul. Szőnyegszövéssel foglalkozik 2012 óta. Szövőszakkört vezet a paksi művelődési házban – az atomerőműtől ment nyugdíjba –, és rendszeresen jár Erdélybe, Kászonaltízbe, Balázs Erzsébethez, akivel együtt dolgozva szerez újabb s újabb ismereteket a székelyfestékes szőnyegkészítésről. Nemrég jött haza.

Székelyfestékes szőnyegeket készít Sóthy Györgyné
A két szövőnő, Balázs Erzsébet (balról) és Sóthy Györgyné együtt dolgozott egy nagyméretű szőnyegen (Beküldött fotó)

– Beletanultam a vetélő használatába – meséli –, nagy felületeknél ez megkönnyíti a munkát. Neki (Balázs Erzsébetnek) két méter széles szövőszéke van; azon aztán lehet alkotni. Az enyém, itt Pakson, kilencvencentis. Ő negyven évet dolgozott a helyi szövödében, onnan ment nyugdíjba, de máig sző az otthoni műhelyében.

Alapismeretek, önképzés, bemutatkozás

Minden népi mesterség elsajátítása az alapismeretek megszerzésével kezdődik, aztán jön az önképzés, majd a bemutatkozás. A paksi szövőnő bemutatkozásai jól sikerültek. Kiállításokon láthatták a munkáit 2014-ben, 2017-ben és 2022-ben. Textiles konferenciákra beküldött szőnyegeivel első és második helyezéseket ért el. Most a „Népi Iparművész” cím várományosa. A kérelmet benyújtotta, a követelményeknek megfelel, összesen 36 zsűrizett terméke van már.

– Békéscsabán rendezik meg kétévenete a nagy seregszemlét, a szakmai konferenciát és kiállítást, a Kárpát-medencei Textilfesztivált – mondja –; azon érdemes részt venni. Azt szokták mondani, hogy aki Békéscsabán a falra kerül (vagyis beválogatják a szőttesét a kiállítási anyagba), az már valamit tud. Én két szőnyeggel neveztem be, és második díjat kaptam. Ez komoly elismerés, mert összesen, több mint 1900 pályamű érkezett a Kárpát-medencéből, nagyjából ezret állítottak ki, és 66-ot díjaztak. Most a székesfehérvári polgármesteri hivatalban láthatók ötünk (öt díjazott szövő) alkotásai.

Aki szereti a szakmáját, nem érzi munkának. Nem esik nehezére az azzal való foglalatosság. Sóthy Györgyné is így van ezzel.

– A szövéshez alázat, folyamatos tanulás és sok szeretet kell – hangsúlyozza. – Csak az tudja igazán jól csinálni, aki, ha odaül a szövőszékhez, úgy érzi, hogy megérkezett, otthon van.

Örömmel fogadják

Kis, könnyen hordozható szövőszéke segítségével tart oktatásokat, bemutatókat Sóthy Györgyné. Mostanában többnyire az észt, szedettes mintás szalagszövést tanítja. Alapvető tevékenysége továbbra is a székelyfestékes szőnyegkészítés. Ehhez alapanyagként eredeti, natúr, birkaszínű (fehér, barna, szürke), vagy természetes, növényi festékkel színezett fonalat használ. Szeret Erdélybe járni, tudását tökéletesíteni Kászonaltízbe, ahol örömmel, kedves ismerősként fogadja az egész falu. Még őrzik a helyi szokásokat, hordják a székely népviseletet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában