Hangszervándor

2024.06.11. 11:30

Világzenei eseménynek adott otthont Nagyszékely

Hangszervándor címmel tartottak előadást Nagyszékelyben a hétvégén. Az előadáson hangszereket mutattak be a világ négy égtájáról, így tehát világzenei előadásnak adott otthont a település, ahol jelenleg négyszáznál is kevesebben élnek.

Brunner Mónika

Hangszervándor Világzene Nagyszékely

Fotó: Beküldött fotó

A Hangszervándor című előadás egyórás hangszerbemutató egy mesébe szőve. Nagyszékely közönsége is egy történeten keresztül tekinthetett be a különböző népek zenéinek hangszeres és énekes világába, világzenei esemény részesei voltak. A mese hőse Shiriki, egy indián fiú, aki világ körüli útján keresi azt a csodás hangszert, amely hangjától könnyekre fakad az ég, hogy megmentse népét a falujukban pusztító nagy szárazságtól. 

Világzenei előadásnak adott otthon nagyszékely
Hangszervándor Világzene Nagyszékely 
Fotó: Beküldött fotó

Világzenei esemény Nagyszékelyben 

Az előadás során a nagyszékelyi közönség találkozhatott földrajzzal, népviselettel, némi gasztronómiával, népi dialektusokkal, autentikus énekekkel, humorral. Több érdekes, szokatlan és sokak számára nem ismert hangszert hallhattak megszólalni egy kézből. Megismerkedhettek az afrikai nyelvdobbal, a török sazzal, az ír bodhrannal, hallhattak mongol torok éneket, lófejes hegedűt, vagy sakktáblából készült cigarbox blues gitárt. A közönséget Fejér Simon Pál zenész, dalszerző a Lengemesék című animációs mozifilm zeneszerzője vitte zenei utazásra.

– A Hangszervándor előadás sikeresen lezajlott. Valamivel többen voltunk hatvan főnél, ami nagy dolog figyelembe véve azt, hogy Nagyszékelyben jelenleg négyszáznál is kevesebben élnek. Az előadás nem csak a bemutatott hangszerek miatt volt érdekes, de humoros is volt, és minden korosztály számára szórakoztató. A közönség tagjai az előadás végén kipróbálhattak egy-egy hangszert – tájékoztatta lapunkat Arany Virág Beáta közművelődési szakember.  

Elmondható, hogy az interaktív zenei előadás és hangszerbemutató során a résztvevők megismerkedhettek a Föld színes és sokféle zenei kultúrájával. 

Nagyszékely fontos dolgok helyszíne, a településen korábban dokumentumsorozatot is forgattak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában