Labdarúgás

2018.02.15. 10:00

A számok nem hazudnak, még a futballban sem

A foci minden szegmensét igyekszik adatokkal prezentálni, amely komoly segítséget nyújt nemcsak a vezetőedzőnek, hanem a játékosoknak is. Az NB II-es Kazincbarcika videoelemzője a szekszárdi Lugos József.

Rónai Gábor, fotó: beküldött kép

Újonc létére elég jól szerepel az NB II-ben a Kazincbarcika labdarúgócsapata – a sárga-kékek 11. helyen telelnek a Merkantil Bank Ligában –, ebben nagy érdemei vannak a Miskolcról érkező vezetőedzőnek, Vitelki Zoltánnak, akinek egyik segítője a videoelemzőként dolgozó szekszárdi Lugos József.

– Szekszárdon általános iskolásként kezdtem el futballozni – mondta a Tolna megyei fociberkekben csak Jotekként ismert segítő. – Ezt követően a Dunaferr utánpótláscsapataiban játszottam. A dunaújvárosi kitérő után a Szekszárdi UFC játékosa lettem. Megfordultam több klubnál: Kalocsán, az NB III-as Dunaszentgyörgynél és több megye egyes alakulatban. Ömböli József hívására kerültem Bátaapátiba, ahol utánpótlásedzőként dolgoztam. Majd jött egy elég nagy váltás az életemben. 2013-ban az NB I-es DVTK-hoz kerültem edzőnek, az U9-es és az U16-os csapatnál dolgoztam. Tavaly jött a felkérés Vitelki Zoltántól, hogy legyek az NB II-es KBSC videoelemzője! Korábban dolgoztam „Vityával” együtt a diósgyőri utánpótlásban, ahol a kérésére megfigyeltem az ellenfeleket. Nagy megtiszteltetés, hogy rám gondolt.

Az elmúlt néhány évben már itthon is megfigyelhető az előrelépés a számítástechnika, a futball-adatelemző cégek által készített információk tekintetében.

– Szinte nincs olyan magára valamit is adó klub, amely ne alkalmazna videoelemzőt, vagy ne használná ilyen területen dolgozó cégek adatait – közölte Lugos József. – Az NB I-es csapatok magas szinten foglalkoznak a technika nyújtotta lehetőségekkel. A kiértékelő különböző vágóprogramok segítségével értékeléseket készít a keret tagjairól és az ellenfelekről. Nem vagyunk annyira szem előtt, mint a professzionális sportok szereplői, a háttérben dolgozunk.

A játékosmegfigyelő és videoelemző szakemberek a modern futballt körülölelő tengernyi statisztikai adat készítői.

– Összetett feladat. Az előre megadott szempontok alapján dolgozom. Feladatot hajtok végre, amit a vezetőedző kér, a prezentációt átadom a csapatnak és a szakvezetőnek is – tette hozzá az edző. – Az ellenfél csapatát úgymond „elemeire szedjük.” Videók, hiteles statisztikák készülnek: hogyan hozzák ki a labdát, a játékszervező labdarúgó merre fordul, mit csinál. Személyes profilt is tudunk készíteni minden játékosunk ellenfeléről, akivel legtöbbet találkozik a pályán.

Az elemzők szerint a focinak igenis vannak olyan részei, amelyeket számokkal meg lehet fogni.

– Az edzőnek inkább csapatszinten segítem a munkáját sok szempont alapján, ami tényleg elég összetett (játékosok mozgása, futás, sprintek, passzok, cselek száma). A focistáknak – ha igénylik – videovágásokkal nyújtok segítséget az ellenfelekről – ismertette Lugos József. – Egy tétmeccs után az lenne a cél, hogy minden egyes játékos megkapja a személyre szabott értékelését statisztikákkal, illetve az ezekhez tartozó meccsjelenetekkel. Csapat és egyéni elemzésben egyaránt számíthatnak a munkámra.

A magyar futballközeg újításokra és tanulásra nyitott magja néhány évvel ezelőtt felismerte, a változásokhoz való alkalmazkodás nélkül esélyünk sincs a riválisaikkal szemben. Ugyanakkor a videoelemzéshez nem kell feltétlenül profi labdarúgómúlt.

– Úgy gondolom, azért sokat segít, hogy van múltam a sportágban – fogalmazott a szakember. – Hitelesebbnek is érzem magam attól, ha egy elemzésnél futballista szemmel tudom nézni és továbbadni azt, amit felmértem.

Lugos szerint általában véve elmondható: két hasonló képességű csapat esetében akár a videoelemzés is jelentheti a különbséget, pláne akkor, ha az egyiknél nem foglalkoznak a technika nyújtotta lehetőségekkel.

– Azt gondolom, minden csapatnak érdeke, hogy a mai futballban amennyire lehet, felkészült legyen az ellenfelekből – emelte ki a kazincbarcikai klub videoelemzője. – A munkánkat nem lehet gólokban vagy pontokban mérni. Ha azonban az én munkám is hozzájárul néhány százalékkal a végeredményhez – elő tudom segíteni a győzelem elérését –, akkor arra nagyon büszke vagyok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!