gyász

2018.03.20. 17:24

Tucatszám égnek a mécsesek Morgen Frigyes emlékére

Rónai Gábor, fotó: Molnár Gyula

Tucatszámra égnek a gyertyák és a mécsesek az ASE csarnok előterében. Az asztalon egy fotó, idősebb Morgen Frigyes képével. Felfoghatatlan, döbbenetes, hogy a legenda 61 évesen váratlanul meghalt. Akikkel beszéltünk, azt mondták, egy nagyon rendes, végtelenül jószívű embert veszített el a kosárlabda társadalom. „Hogy lehet, hogy egy ekkora ember egyik napról a másikra elmegy? Egészséges volt, semmi betegség nem látszott rajta” – mondta egy fiatalember, aki talán épp a századik mécsest gyújtotta meg tegnap délelőtt.

Morgen Frigyest nagyon szerették Pakson, ami nem is csoda, hiszen nagyban neki volt köszönhető, hogy elindult a sikerek felé vezető úton a mára négy bajnoki címmel és négy kupagyőzelemmel büszkélkedő egylet. Pályafutását a BKV Előrében kezdte, majd átkerült a Csepelhez, amellyel négyszer nyert Magyar Kupát. A Budapesti Honvéddal kétszer volt magyar bajnok és egyszeres kupagyőztes. A magyar válogatottnak is alapembere volt, száz válogatottság fölé jutott. Paksra 1987-ben került, az akkoriban erősödő Atomerőmű SE-hez. A kilencvenes évek elején több házfalról köszöntötte a látogatót Pakson a „Morgen a király” felirat, amit a vajkezű center leginkább hárompontosaival és utánozhatatlan horogdobásaival érdemelt ki.

Pályafutása lezárása után is aktív részese volt a paksi kosáréletnek, éveken át az ASE játékos megfigyelőjeként segítette a klub munkáját. Egyetlen meccset sem hagyott ki, szívből szurkolt, dicsért, kritizált, sohasem rejtette véka alá a véleményét. Öblös, mély hangját többé már nem fogjuk hallani. A klub saját halottjának tekinti.

Bélyegkép: ASE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!