kosárlabda

2018.07.16. 13:00

Kiss Virág, Gereben Lívia és Studer Ágnes volt a húzóember

Ahogy az egész U20-as Európa-bajnokságon, úgy a helyosztón is az Atomerőmű KSC Szekszárd három játékosa szállította a magyar sikert. Cziczás László csapata a franciákat megelőzve szerezte meg az ötödik helyet.

Rónai Gábor

A szerbektől elszenvedett vereség után nagy volt a csalódottság a magyar válogatott háza táján, ami nem csoda, hiszen Studer Ágnesék nagyon szerettek volna bejutni a legjobb négy közé a soproni kontinensbajnokságon. A lányok akkor azt ígérték, hogy a folytatásra összekapják magukat és megszerzik az ötödik helyet – mert ennyivel tartoznak maguknak és tartoznak a lelkes drukkereiknek is.

Ez végül össze is jött: előbbszombaton a portugálokat, majd pedig vasárnap a franciákat győzte le Cziczás László együttese. Talán már le sem kellene írni, hogy az Atomerőmű KSC Szekszárd játékosai szállították a sikereket.

A portugálok elleni 72–55-ös győzelemből Gereben Lívia 14 ponttal, 6 lepattanóval és 2 gólpasszal, Studer Ágnes 12 ponttal, 3 lepattanóval és 7 assziszttal, Kiss Virág pedig 8 ponttal 7 lepattanóval, 2 gólpasszal és 2 blokkal vette ki a részét. A legeredményesebb magyar egyébként a győri Török Ágnes volt, aki 17 pontot dobott, valamint 4 lepattanót és egy gólpasszt jegyzett.

A KSC-s trió a franciák elleni helyosztón sem fékezett, nekik volt köszönhető, hogy a sokáig reménytelen helyzetben lévő magyar együttes feltámadt és megszerezte az ötödik helyet az Eb-n. A záró felvonás előtt még tíz ponttal vezettek a franciák, de a magyar együttes fantasztikus védekezéssel, nagy szívvel játszva 20–7-re (!) hozta ezt az etapot, s ezzel 61–58-ra győzött.

Kiss Virág szenzációs volt, 18 pontja mellé lekapott 18 (!) lepattanót, illetve egy asszisztot és 3 blokkot is feliratott a statisztikai lapra. Gereben Lívia 11 ponttal, 3 lepattanóval és 4 assziszttal, Studer Ágnes pedig 16 ponttal, 2 lepattanóval és 9 gólpasszal zárt.

Bár a magyar csapat nem jutott a négy közé, ahová az Európa-bajnokság előtt tartott, így sincs oka a szégyenkezésre, hiszen ebben az erős mezőnyben, a felnőtt szint előtti korosztályban az ötödik helyezés is megsüvegelendő.

A hetedik helyet a portugálok szerezték meg a svédek legyőzésével (71–47).

Az Eb bronzmérkőzése és döntője is lapzártánk után fejeződött be. Az előbbit Hollandia és Olaszország, az utóbbit pedig a címvédő Spanyolország és a magyar együttest elbúcsúztató Szerbia vívta.

Hat győzelem és egy vereség az Eb-mérleg

Hat győzelemmel és egy vereséggel lett ötödik a magyar válogatott az U20-as Eb-n. A csoportmeccsek során a lengyeleket (56–36), a letteket (66–51) és a horvátokat (86–51) is legyőzte Cziczás László együttese, amely a nyolcaddöntőben a belgákat (66–48) verte, a negyeddöntőben azonban a szerbek jobbnak bizonyultak (61–73). A helyosztón előbb a portugálok ellen nyertek Studer Ágnesék (72–55), majd pedig a franciáknál (61–58) is jobbnak bizonyultak.

Az egész tornán a három szekszárdi játékos volt a nemzeti csapat legjobbja: a legjobb pontdobónak Gereben Lívia (átlag: 15.4) bizonyult, a legtöbb lepattanót Kiss Virág (átlag: 9.7), a legtöbb gólpasszt pedig Studer Ágnes (átlag: 6.7) jegyezte. A teljesítménylistán Gereben 17.7-tel, Studer 13.7-tel, Kiss 12.6-tal lett dobogós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!