Budapest Judo Grand Prix

2018.08.08. 20:04

Cirjenics, Mátics és Pupp is tatamira lép

Pénteken kezdődik a Budapest Judo Grand Prix három Tolna megyei versenyzővel.

Balázs László

Fotó: TN

A grand prix a sportág legrangosabb sorozata, a World Judo Tour egyik eseménye. Az idei budapesti megmérettetés ráadásul olimpiai kvalifikációs verseny lesz, aki érmet szerez a magyar fővárosban, az nagy lépést tesz a 2020-as tokiói olimpia felé.

Az első gp-t 2014-ben rendezték meg Budapesten, korábban az ötven kiírást megért Hungária-kupa volt a legrangosabb magyarországi felnőtt viadal. A 2014-es, a 2015-ös és a 2016-os viadalt követően 2017-ben a budapesti világbajnokság miatt nem rendeztünk grand prix-t.

A világ legjobb dzsúdósai lépnek tatamira, az egyéni küzdelmekben minden ország nemzeti szövetsége súlycsoportonként két-két, vagyis összesen legfeljebb 28 főt indíthat. Magyarország a rendező jogán súlycsoportonként négy dzsúdóst állíthat tatamira, vagyis a válogatottunk ideális esetben akár 43 fős is lehet.

A nevezések száma új rekordot ígér: néhány nappal a rajt előtt 90 ország 626 dzsúdósát regisztrálták. A sportág történetében még soha nem vettek részt ilyen sokan grand prix viadalon. A magyarországi rekord 67 ország 411 indulója 2016-ból.

Tolna megyét három sportoló képviseli majd a rangos eseményen: az Atomerőmű SE-ből Pupp Réka (52 kg) és Cirjenics Miklós (100 kg), az OLC T-Trans Gemenc JK-ból Mátics András (73 kg) lép szőnyegre.

Három nap alatt négy tatamin hét férfi és hét női súlycsoport versenyeire kerül sor, a nevezett sportolókat a mai sorsoláson osztják be 64-es vagy 32-es táblákba. A legjobb nyolcig egyenes kieséses a verseny, vagyis aki vereséget szenved, az kiesik, nem mérkőzhet tovább. A legjobb nyolc között a negyeddöntők vesztesei az úgynevezett vigaszágra kerülnek. Ebben a sportágban versenyszámonként négy érmet osztanak: egy aranyat, egy ezüstöt és két bronzot (az érmes mérkőzéseket mindhárom napon 16 órától közvetíti a Sport TV).

A grand prix viadalon sok világranglistapontot lehet szerezni: a győztes 700 ponttal gazdagodik, ebben a sportágban ez éppen annyi, mint amennyi az Európa-bajnoki aranyéremért jár.

Az érem és a pontok mellett persze mást is kapnak a legjobbak: a magyar fővárosban százezer dollár talál majd gazdára, az egyéni aranyéremért a győztes és edzője nagyjából 800 ezer forintnyi összeget kap. A magyar versenyzők számára extra bónuszt is felajánlott az OTP Bank: a legjobban szereplő magyar férfi és női dzsúdós egyaránt 1500 dolláros jutalmat kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!