kosárlabda

2019.07.09. 07:50

Jekatyerinburgban játszik a magyar 3x3-as női válogatott

Berg Sándor

Fotó: MW

A nemzetközi szövetség (FIBA) Women’s Series jekatyerinburgi állomásán szerepel ma és holnap a magyar válogatott, ahol Mongólia, Csehország és Fehéroroszország vár Károlyi Andrea szövetségi kapitány együttesére a csoportkörben (a másik négyest Franciaország, USA, a házigazda Oroszország és Románia alkotja). A két csoportgyőztes alanyi jogon elődöntős. A másodikok és a harmadikok keresztbe játszanak a négy közé jutásért.

A magyar csapat a FIBA új női sorozatának első három tornáját kihagyta, így az orosz városban debütál. A tornára hat játékost lehet nevezni, ezért az amszterdami világbajnokságon ezüstérmet szerző négyes, tehát Cyesha Goree, Medgyessy Dóra, Papp Klaudia és Theodoreán Alexandra mellett Böröndy Vivien, illetve Szabó Petra alkotja a bő keretet. Jekatyerinburgba a Goree, Papp, Theodoreán trió mellett Böröndy Vivien utazik a csapattal.

Theodoreán Alexandra (jobbról a második) is elutazott Fotó: MW

„Medgyessy Dórinak már befizetett nyaralása volt, amikor kiderültek a sorozat részletei és neveztünk. A hatos keret miatt azonban engedik a változtatást a szabályok – fogalmazott a szövetségi kapitány a wbasket.hu-nak. – Két hét kihagyás után lépünk újra pályára, de természetesen minden meccsnek úgy megyünk neki, hogy meg akarjuk nyerni, szem előtt tartva azt, hogy ezeknek a tornáknak a pontgyűjtés a szerepe. Itt még a negyedik hellyel is annyi pontot lehet gyűjteni, mint a világbajnoki aranyéremmel.Nekünk a következő kiemelten nagy feladat az augusztus végi, debreceni Európa-bajnokság.”

A pontgyűjtés az olimpiára jutás miatt is fontos, hiszen a november 1-jei világranglista alapján az első három helyezett kvalifikálja magát az ötkarikás játékokra (egy kontinensről maximum két ország), míg a következő húsz nemzet egy olimpiai kvalifikációs tornán vesz részt.

Tizedik helyen a magyar válogatott

A júliusi világranglistán a 10. helyet foglalja el a Theodoreán Alexandrával júniusban világbajnoki döntőt játszó magyar női válogatott. A listát Oroszország vezeti, megelőzve Kínát és Mongóliát. A top 10-be még Románia, Franciaország, Észtország, az olimpia házigazdája, Japán, Ukrajna és Hollandia fért még be. Magyarország a 7. legjobb európai nemzet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!