úszás

2019.11.11. 07:00

A bizottság előtt Kenderesi Tamás ügye

Berg Sándor

Kvangdzsu, 2019. július 24. Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás szétúszása után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 24-én. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Hivatalosan is megérkezett Dél-Koreából a Kenderesi Tamás ügyét lezáró végzés, így a fegyelmi bizottság elkezdheti tárgyalni az aparhanti kötődésű olimpiai bronz­érmes úszó esetét.

„Való igaz, már papír formájában is megkaptuk az okiratot, amit eljuttatunk a Magyar Úszószövetség fegyelmi bizottságához, amelyet a jövő hétre össze is hívtak, ám Kenderesi Tamás meghallgatásának időpontja még kérdéses” – erősítette meg a Nemzeti Sport értesülését a Magyar Úszószövetség.

Mint ismert, Kenderesi Tamás a júliusi, kvangdzsui világbajnokság utolsó estéjén állították elő egy éjszakai szórakozóhelyen, miután egy 18 éves nő hívta a rendőrséget, s szexuális zaklatással vádolta meg a magyar úszót. A rendőrség még aznap elengedte Kenderesit, ám jelezte, tíz napig nem hagyhatja el az országot (a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint pénzbüntetés fejében végül korábban hazajöhetett). A 22 éves úszó a vádakat visszautasította, de elismerte, hogy hozzáért a lányhoz, s bocsánatot kért a meggondolatlan mozdulatért.

Az ügy azért húzódhatott el eddig, mert ugyan eljutott a Magyar Úszószövetséghez (MÚSZ) az illetékes dél-koreai bíróság végzése, de azon kívül, hogy a dokumentum koreai nyelven van, ráadásul e-mailen keresztül érkezett a szövetséghez, amit így hivatalosnak semmiképpen sem lehetett tekinteni. A hivatalos papírok megérkezésével azonban új szintre lép az ügy.

Wladár Sándor MÚSZ-elnök korábban kijelentette, a bizottság határoz majd a büntetésről, míg Sós Csaba, a magyar úszók szövetségi kapitánya elmondta, nyilvánvalóan meglesz Kenderesi Tamás büntetése, hozzátéve: „kell a magyar úszósportnak, még akkor is, ha nagy hülyeséget csinált. Benne van az érem a tokiói olimpián, így semmi esetre sem engedem el a kezét.”

Nyolcadik hely a vébéről

Kenderesi Tamás oldalsó térd­szalag-szakadással jutott a 200 méter pillangó kvangdzsui vb-döntőjébe. A szám olimpiai bronzérmese (2016, Rio) a középdöntőben hajszálra egyforma időt úszott a bolgár Antani Ivanovval, s a szétúszást ugyan Kenderesi megnyerte, de egyértelműen fáradtabban indulhatott csatába a döntőben, ahol végül nyolcadik lett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!