cselgáncs

2020.04.29. 04:05

Nincs megállás a dzsúdósoknál

Nincs megállás az Atomerőmű SE cselgáncsozóinál, Pupp Réka, Akkerman Gergely és Cirjenics Miklós hetek óta a paksi klub dzsúdótermében tartja formában magát.

Fotó: Makovics Kornél

Tizedik hete rendezte az eddigi utolsó versenyét, a düsseldorfi Grand Slamet a nemzetközi cselgáncs szövetség (IJF). Ahogy a mondás tartja, ez még gombócból is sok, nemhogy kimaradt napokból egy profi sportoló életében.

Az élet azonban nem állt meg az Atomerőmű SE cselgáncs szakágában sem, erről ottjártunkkor saját szemünkkel is megbizonyosodhattunk.

A németországi viadalon 100 kilogrammos súlycsoportban bronzérmet szerző Cirjenics Miklós és Akkerman Gergely egymást váltva végezték a speciális erő-állóképesség fejlesztő gyakorlatokat, amíg Pupp Réka a paksiak világ- és Európa-bajnoka, Braun Ákos kíséretében, éppen az előírt kilométereket tette a lábába. Hogy mindenki pontosan tudja a feladatát, azt a falon lévő tábláról olvashattuk le.

„A három hét kemény erőnléti edzés utolsó szakaszában vagyunk, a negyediken, ha nem is pihenünk, de könnyebb feladatokat végzünk – mondta lapunknak Cirjenics Miklós. – Gyógytornász szakemberekkel közben folyamatosan tartom a kapcsolatot, mert fontos a felső végtag, a váll- és lapocka környék kimozgatása, hiszen sok egyéni technikánál ezen ízületek mozgástartományának megfelelő szintjére van szükség” – mondta a korábban csuklósérülés miatt több hónapot kihagyó, abból a jelek szerint kigyógyuló olimpikon.

Cirjenics Miklós szorgalmasan emelgeti a súlyokat (Fotó: Makovics Kornél)

A jelenlegi edzésterv az izomzat erősödésével jár, de elmondta, súlyával kapcsolatban nincs ok az aggodalomra, hiszen nála öt-hat kiló mindig mozog és egy 100 kilogrammos versenyzőnél nagyobb súlyingadozás is beleférhet. Ettől függetlenül folyamatosan konzultál táplálkozási szakértőjével, valamint betartja a dietetikus által leírtakat, hogy a legjobb formáját tudja elérni.

A legfrissebb nemzetközi hírek szerint egyre több országban kezdenek enyhíteni a koronavírus-járvány okozta megszorításokon, ami a sport­élet, s ezáltal a versenyek újbóli beindítását is jelentheti.

Akkerman Gergely erősítő gyakorlatokat végez (Fotó: Makovics Kornél)

„Annak ellenére, hogy a legfontosabb tornát, a tokiói olimpiát már korábban elhalasztották a következő esztendőre, a felfüggesztett kvalifikációs versenyeket még megtarthatják ebben az évben. Minden azon múlik, mikor születik meg a rendelet arról, hogy csoportosan is készülni lehessen. Gyanítom, amint ez megtörténik, visszaállunk a régi kerékvágásba. A nemzetközi viadalok előtt biztosan lesz közös edzőtábor a válogatottnak, mint ahogy a nemzetközi szövetség is meg fogja ezt tenni, mielőtt kiírná a versenyek időpontjait. Csak már tartanánk ott...” – zárta Cirjenics Miklós.

Cirjenics és Pupp is az első húszban

Március eleje óta nem rendez versenyeket a Nemzetközi Judó-szövetség (IJF), amely emiatt a világranglistát is „befagyasztotta”. Ez a helyzet Cirjenics Miklóst a 23. helyen érte utol, de miután súlycsoportonként egy nemzetből csak egy versenyző vehet részt a tokiói olimpián, emiatt öten is kiesnek előle, így az utolsó kvótát érő 18. pozícióban áll. Pupp Réka (52 kg) a szabály miatt a 25. helyről hatot előrelépve a 19. helyen áll. A kvalifikációs időszakot a kialakult helyzetre való tekintettel 2021. június 29-ig tolta ki az IJF.

Borítókép: Pupp Réka az előírt futótávot teljesíti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!