labdarúgás

2020.05.30. 06:50

A nyári munkát alapozzák meg az UFC-nél

Valamennyi korosztály edzésbe állt a Szekszárdi UFC-nél. Kvanduk János utánpótlásért felelős vezetőedző szerint erre a munkára azért van szükség, hogy ne a nulláról induljanak neki a nyári ezdéseknek.

Rónai Gábor

2020.05.14 Szekszárd, Szekszárdon a sportpályán a Szekszárdi Utánpótlás-nevelő Futball Klub – SZUFC megkezdte az intenzív edzéseket az alsóbb korcsoportok számára is. szép számmal voltak jelen több edző segítségével indult a felkészülés. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Gőzerővel zajlanak az edzések a szekszárdi városi sporttelepen. Az egyelőre még kisebb csoportokban dolgozó fiatalok nagyon várták már, hogy a kormány enyhítsen a koronavírus-járvány miatti szigorításokon, lelkesen, jókedvűen hajtják végre az előírt feladatokat.

„Hatfős csoportokban dolozunk, több edzővel, oly módon, hogy egy edzőhöz valamennyi csoport eljut, s minden helyszínen más-más gyakorlatokat végez – mondta lapunknak Kvanduk János, a szakmai munka vezetője. – A fiatalokat két részre osztottuk: az edzés első blokkjában a 14 és 19 évesekkel foglalkozunk, a másodikban pedig a 8 és 13 évesek következnek. Készség- és képességfejlesztő gyakorlatok vannak túlsúlyban, igazából a nyári alappozásra készítjük fel a gyerekeket, akiknek így nem nulláról kell majd kezdeniük a szezonra való felkészülést” – fogalmazott.

Kvanduk János elmondta, mintegy 130-140 fiatallal foglalkoznak, ami tekintve, hogy a klubban 180-200 utánpótláskorú futballista pallérozódik, elég jó létszámnak mondható. Minden nap 75-90 perces edzéseket vezényelnek.

„Szigorúan betartjuk az egészégügyi ajánlásokat, nagyon figyelünk a gyerekekre – nyugtatott meg Kvanduk János. – Egyelőre június második hetéig folytatjuk ebben a ritmusban a munkát, aztán elengedjük a srácokat pihenni. Amikor elkezdjük a szezonra való tényleges felkészülést, újraosztjuk a csoportokat, a fiatalok akkor már a saját korosztályukban folytatják.”

A Szekszárdi UFC utánpótláscsapatainak nem jött jól, hogy a koronavírus-járvány miatt a Magyar Labdarúgó-szövetség előbb berekesztette, majd pedig le is fújta a 2019/2020-as szezon küzdelmeit, hiszen mindegyik gárda dobogón, vagy annak közelében tanyázott.

„Nem is az érmek hiánya fáj igazán, hanem az, hogy ezzel a döntéssel elveszítettük az esélyét annak, hogy az U17-es csapatunk egy osztállyal feljebb, a második ligában szerepelhessen az új szezonban – bosszankodott a tréner. – A fiatalok magasan vezették a tabellát, s meggyőződésem, hogy nemcsak a csoport, hanem az egész osztály egyik legjobb csapata volt a miénk. Velük együtt ráadásul mehetett volna feljebb az U16-os és az U19-es csapatunk is, ami azért is lett volna fontos a klub számára, mert akkor nem tudnák olyan könnyen elcsábítani a tehetséges futballistáinkat a magasabb osztályban szereplő egyesületek, mi is komolyabb perspektívát kínálhatnánk a gyerekeknek. Persze azért még reménykedünk benne, hogy felkérnek bennünket az osztályváltásra, ezt a szintet már régen kinőttük, nem kihívás olyan meccseken játszani, ahol csak az a kérdés, hogy hány gólnál állsz meg...” – tette hozzá a szakember.

Kvanduk János bízik abban, hogy a koronavírus-járvány lecsengésével a nyári focitáborokat meg tudják tartani, mert azok az elmúlt években rendre telt házzal üzemeltek, s a gyerekek nagyon élvezik az együtt töltött időt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!