labdarúgás

2020.05.07. 08:40

Szigorú óvintézkedésekkel folytatódik az NB I

TN

Fotó: Makovics Kornél

A magyar szövetség orvosi bizottsága részletes egészségügyi és vizsgálati protokollt dolgozott ki, s e szigorú egészségügyi előírások mellett folytatódhatnak csak a férfi és női NB I, valamint a férfi Magyar Kupa küzdelmei.

Az MLSZ honlapjára felkerült szabályok szerint a csapatoknál hetente kétszer, illetve minden mérkőzés előtt koronavírustesztet kell a játékosokon és minden velük érintkező személyen elvégezni.

Akik tesztje pozitív lesz, azokat el kell különíteni, a csapattagok pedig csak egy soron kívüli teszt elvégzése, illetve negatív eredmény után folytathatják a munkát.

A zárt kapus mérkőzésekre csak minimális létszámban engedhetők be személyek, őket is két csoportba osztotta a szövetség. A sportzónába kerültek a labdarúgók, stábtagok, játékvezetők és a mérkőzés megrendezéséhez szükséges technikai személyzet, akiknek közvetlenül a mérkőzés előtt elvégezték a koronavírustesztet, és az negatív eredménnyel járt.

A nézőtéri zónába a média munkatársai, stadionüzemeltetők, nélkülözhetetlen kiszolgáló személyzet, valamint a klubvezetők és szponzorok képviselői léphetnek be. Nekik nem kötelező a teszt, de nyilatkozniuk kell a tünetmentességről. A két zónát a házigazda együttesnek egymástól jelentős távolságra eső területre kell elhelyezni, hogy a két csoport tagjai ne találkozhassanak egymással.

A tesztelésnek három szakasza lesz. Az első szakaszban, az edzések indulása előtt a játékosok egy komplex teszten estek át, ahol kiderül, hordozói-e a koronavírusnak, átestek-e már a betegségen és fizikailag alkalmasak-e a játékra.

A második szakasz az edzések újra indulásától a tétmérkőzésekig tart (itt tartunk most), heti két alkalommal kell tesztelni a játékosokat és a velük érintkező stábtagokat. A harmadik szakaszban, amely közvetlenül a sorozat indulása előtt kezdődik, minden bajnoki mérkőzés előtt 24-36 órával el kell végezni a PCR-tesztet (azt mutatja ki, hogy az illető a teszt elvégzésekor fertőzött-e) a sportzónába belépő személyeken.

Mint arról beszámoltunk, Magyarországon a futball­élet május 23-án a Magyar Kupa-elődöntőkkel folytatódik, az OTP Bank Liga május 30-án indul újra. A Paksi FC a Fehérvárt fogadja az első meccsén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!