Cselgáncs

2021.01.12. 18:30

Megerősítheti olimpiai kvótás helyét Cirjenics

Berg Sándor

Budapest, 2020. oktber 25. Cirjenics Mikls (kk) az azeri Zelym Kotsoiev ellen kzd a budapesti cselgncs Grand Slam-verseny -100 kilogrammos slycsoportjnak selejtezjben a Papp Lszl Budapest Sportarnban 2020. oktber 25-n. MTI/Kovcs Tams

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Fotó: Kovács Tamás

Az Atomerőmű SE dzsúdósa, Pupp Réka (52 kg) hétfőn ötödik helyen zárta a Mesterek Tornája elnevezésű meghívásos versenyt Dohában. Az ő eredményét ismételné meg vagy szárnyalná túl szerdán klubtársa, Cirjenics Miklós (100 kg). Könnyebb dolga neki sem lesz, s nem is lehet, hiszen a katari eseményre súlycsoportonként a világranglista első harminckét dzsúdósa kapott invitálást.

Az ASE 30 éves olimpikonja számára is nehéz év volt a 2020-as. Csuklósérüléséből felépülve februárban bronzérmet szerzett a düsseldorfi Grand Slam-tornán, majd a pandémia miatt leállt és csak év végén újraindult versenysorozat során a budapesti GS-viadalon hetedik lett, a prágai Európa-bajnokságon viszont helyezetlenül zárt. Mindezt úgy, hogy a koronavírus őt is ledöntötte lábáról. Mindezek ellenére a világranglistán elfoglalt huszonkettedik helyével jelenleg is olimpiai kvótás helyen áll, így nem lehet más célja Dohában sem, mint megtartani, sőt megerősítenie ezt a pozícióját.

Azzal, hogy Cirjenics Miklós elindult a Mesterek Tornáján, már kétszáz pontot kapott, ami ugyan több mint a semmi, de előrébb nem tud lépni a ranglistán. Ehhez meccseket kell nyernie, az első fordulóban például Zlatko Kumricon kéne túljutnia. A horvát tavaly hazai környezetben bronzérmet szerzett az októberi Európa-kupán, azon kívül viszont sem Budapesten, sem Prágában nem ért el helyezést.

Amennyiben Cirjenics legyőzi ellenfelét, Jorge Fonseca személyében ismerős arccal találkozhat. A paksi tavaly kétszer mérkőzött meg ellenfelével, Düsseldorfban és a magyar fővárosban is a negyeddöntőben bizonyult jobbnak nála a világranglista-harmadik portugál, aki a német városban ötödik, Budapesten és később az Európa-bajnokságon is harmadik lett.

Kedden két magyar lépett tatamira, de Özbas Szofi (63 kg) és Ungvári Attila (81 kg) is helyezetlenül zárt. Az ASE dzsúdósa mellett Tóth Krisztián (90 kg), Sipőcz Richárd (+100 kg) és Szigetvári Mercédesz (+78 kg) lesz érdekelt a szerdai zárónapon. A selejtezők magyar idő szerint 8, az érmekről döntő csaták 15 órakor kezdődnek.

Borítóképünk: Cirjenics Miklós horvát riválissal kezd Dohában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!