két program indult

2021.09.17. 12:20

Megyénkben is új lendületet kaphat az atlétika

A Magyar Atlétikai Szövetség a 2023-as budapesti világbajnokság kapcsán sportolásra buzdítja a fiatalokat a Kölyökből Atléta Program keretein belül. A régiós koordinátor, Scherer Tamás szerint új lendületet kaphat ettől a sportág.

Berg Sándor

Fotó: Mártonfai Dénes

Magyarország 2018 decemberében elnyerte a 2023-as világbajnokság rendezésének jogát, a magyar szövetség pedig két programot is elindított annak érdekében, hogy ezt a „hullámot meglovagolva” minél több gyerekkel ismertesse meg a sportágat. A Kiemelt Atléta Programban azok szerepelnek, akik jó eséllyel részt vesznek a két év múlva esedékes eseményen, míg a Kölyökből Atléta Program célja, hogy a vb-nél is tovább lássanak és biztosított legyen az utánpótlás.

„Az atlétikával nem lehet tévedni, mert alapsportágként tökéletes indítást ad a gyerekeknek – mondja Scheidler Géza, a magyar szövetség (MASZ) sportszakmai igazgatója. – A Kölyökből Atléta Program egyedülálló tehetséggondozásra ad lehetőséget a 6–10 éves korosztály számára a 2023-as budapesti világbajnokság keretében. A kidolgozott program korosztályos bontásban foglalkozik a gyerekekkel hét mozgásterületen, ami életkorilag indokolt a szakértők szerint. Futás, ugrás, dobás, egyéni és csapatjátékok, akrobatikus gimnasztika, küzdőfeladatok, valamint prevenciós mozgások” – sorolja a MASZ augusztusban kinevezett sportszakmai igazgatója. Az AC Bonyhád korábbi vezetőedzője utóbbit különösen fontosnak tartja, mivel a rossz tartás, testi elváltozások sokszor csak későn derülnek ki, amikor már nehezebb azokat kezelni.

A Baranya, Somogy és Tolna megyét magába foglaló régiós koordinátori szerepet Scherer Tamás kapta.

„Az U12-es korosztály számára indított Sport XXI. program koordinátori feladatait látom el évek óta, s miután a két korosztály egymásra épül, rám esett a választás. Örömmel vállaltam el a feladatot, mindenképpen részese szerettem volna lenni ennek” – mondta lapunknak Scherer Tamás, aki hozzátette, a tavaszi előkészítés után a 2021/2022-es tanév kezdetével indult el a program.

Mint mondta, Kölyök Atlétika néven korábban elkezdődött egy hasonló folyamat, akkor közel kétezer tanítót képeztek ki, az iskolák pedig felszereléseket is kaptak a sikeres edzéseket segítve. Ám ez a folyamat pár éve lelassult, a szövetségnél a Kölyökből Atléta Programmal szeretnék ezt újraéleszteni.

„A régióból huszonöt, azon belül tizenkét Tolna megyei iskola vesz részt jelenleg a programban. A szövetség határozata szerint egy csoport létszáma minimum tizenöt fő. Megyénk mindig aktívabb volt, a legtöbb szakosztályt eddig is mi adtunk a térségnek. Ha a 2023-as világbajnokságig nézek, azzal lennék elégedett, ha addigra a csoportok száma a mostani létszámnak legalább a másfélszeresére növekedne a Dél-Dunántúlon. A legnehezebb az U6-os korosztály, mert az óvodákkal még nincsen olyan kapcsolata az egyesületeknek, mint az iskolákkal” – fogalmazott Scherer Tamás, hozzátéve, az edzői létszámmal is problémák vannak, azonban a program továbbképzést is tartalmaz olyanok számára, akik be szeretnének csatlakozni a munkába.

„Online felületen, a tudástárban gyakorlatokkal, korosztályoknak megfelelő leírásokkal együtt szerepel, hogyan kell felkészülni egy versenyre. Tervben van továbbá, hogy ezen a felületen ne csak az edzők és a csoportvezetők, hanem a szülők is nyomon tudják követni gyermekeik fejlődését” – tette hozzá.

Ami a versenyeket illeti, valamennyi korcsoportnak rendeznek házi és egyesületi, az U10-esek számára pedig regionális versenyeket is. Onnan az első két helyezett, valamint eredményesség alapján még négy csapat jut be a júniusi országos döntőbe. Az első nyolc helyezett pedig jutalomversenyen vesz részt, mely akár a székesfehérvári Gyulai Memorialon vagy két év múlva a 2023-as világbajnokságon is lehet. Scherer Tamás kiemelte, fontos, hogy a sportolás ne csak a versenyzésről szóljon, sokkal lényegesebb, hogy élményt jelentsen a gyerekeknek az atlétika.

Borítóképen: Scherer Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában