Rádióamatőrsport

2021.12.08. 16:18

Weisz László harmadszor lett a világ legjobbja

Az idei rövidhullámú (RH) rádióamatőr világbajnokság házigazdája az Amerikai Egyesült Államok szövetsége volt. A versenyen közel 120 ország 5211 sportolóját értékelték.

Weisz László a Szekszárdi RK állomásán (Fotó: beküldött kép)

A sportág sajátossága, hogy mindenki a saját állomásáról versenyez, ezért a koronavírus-járvány nem jelentett akadályt a viadal megrendezésében. Az értékelés a résztvevők által beküldött jegyzőkönyvek alapján történik, amely a verseny 24 órás időtartama alatt létesített összeköttetéseket rögzíti.

 

A Szekszárdi Rádió Klub antennaparkja a tavalyi évben komoly károkat szenvedett a mostoha időjárás miatt, de idén már újra százszázalékosan üzemelt az állomás, így technikailag nem volt akadálya a jó szereplésnek.

 

Weisz László, a Szekszárdi RK rutinos sportolója idén taktikai okokból lemondott kedvencéről, a távíró „üzemmódról” és a fónia kategóriában indult a világbajnokságon. És milyen jól tette! A verseny végig jól alakult számára, s végül összesen 2500 partner került a jegyzőkönyvbe, vagyis száz feletti volt az óránként létesített összeköttetések száma. Mindezt egyszerre két rádióval, 24 órán keresztül teljesítette.

 

A verseny kiértékelését követően, a hivatalos eredménylista alapján 2,4 millió pontot szerezve, magabiztos előnnyel végzett az élen. A további dobogós helyezésekért egy-egy belga, lengyel, litván és kanári-szigeteki versenyző vívott éles küzdelmet. Külön öröm Weisz László számára, hogy a harmadik világbajnoki címét új kontinens-rekorddal sikerült megszereznie, megdöntve egy orosz rádiós 2.3 millió pontos csúcsát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!