Szekszárdi Kórház SE

2022.04.23. 10:49

Pezseg a vívóélet Szekszárdon

Újra népszerű a vívás a megyeszékhelyen – a Szekszárdi Kórház SE-nek tíz éve még versenyzője sem volt, ma pedig alig férnek be a gyerekek a Dienes iskola tornatermébe.

Rónai Gábor

Csampa Zsolt, a hazai szövetség elnöke vendégeskedett a Kórház SE-nél (Fotó: M. K.)

Csampa Zsolt elégedetten tekintett körbe, miután csütörtök este belépett a Dienes Valéria Általános Iskola tornatermébe. Amikor tíz éve Tolnában járt, siralmas helyzetben volt a Szekszárdi Kórház SE. Üres terem fogadta, most pedig mosolygós lányok és fiúk hada végezte a gyakorlatokat. Garay Előd fegyelmezetten vezényelte a gyerekeket, dr. Vastag Oszkár elnök pedig Murvai Árpáddal és Horváth Ferenccel, a város oktatási és sportbizottságának elnökével és elnökségi tagjával diskurált. 

„Amikor egy évtizede az elnök úr nálunk járt, hárman vártuk a klub képviseletében, s egyetlen gyermekünk sem volt – vezetett vissza bennünket a múltba dr. Vastag Oszkár. – Mára minden tekintetben megújultunk, közel harminc fiatallal foglalkozunk, a szövetség támogatásának köszönhetően lecserélhettük a felszereléseinket, új fegyvereink vannak, rendszeresen versenyeztetjük a gyerekeket, a város is mellettünk áll, most már sokkal bátrabban tervezhetjük a jövőt. Ha sikerülne javítani a létesítményhelyzetünkön és az edzői létszámot is tudnánk növelni, elégedettek lennénk” – tette hozzá az elnök. 

„Tisztán emlékszem, hogy amikor tíz éve itt jártam, bukdácsolva mentünk be egy kis ajtón, s talán az 1992-es vagy az 1993-as világbajnokság ruhái, gépei fogadtak – emlékezett vissza elnöksége első vizitjére Csampa Zsolt, aki most Horváth Ferenc meghívására érkezett a városba. – Jó látni, hogy mostanra ilyen aktív lett a vívóélet itt Szekszárdon. 

Amikor először találkoztunk dr. Vastag Oszkár elnök úrral, azt ígértem neki, hogy a szövetségtől minden támogatást meg fognak kapni ahhoz, hogy elindulhassanak a fejlődés útján, csupán annyit kértem cserébe, hogy rendszeresen vegyenek részt az országos versenyeken, jelezve, hogy ők is ott vannak a sportág palettáján” – húzta alá. Jelentjük, részt vesznek, s biztató eredményeket érnek el. A gyerekek szeretnek edzésre járni, jó a közösség, amiről mindent elárult, hogy a folyosón egyszerre hárman ugrottak például egy régen látott csapattárs nyakába. 

Csampa Zsolt elnöksége alatt nagy utat járt be a honi vívósport: amikor a 47 éves sportvezető elkezdte a munkát, a szövetségnek három vagy négy iskolával volt valamilyen kapcsolata, ma ez a szám meghaladja a százat. S amire az elnök nagyon büszke: ott van a partnereik között a Pető Intézet (idegrendszeri károsodás következtében mozgássérültté váló személyekkel foglalkoznak), amelynek betegei már bemutatóedzéseket is tartanak. 

A diákolimpiai versenyeik pedig óriási létszámú eseménnyé nőtték ki magukat. Évtizede még három klubnak volt kiadva, hogy szervezzenek versenyeket, akik egymás között lerendezték ezeket, mára oda jutottak, hogy a BOK-csarnokban három-négy nap alatt közel háromezer gyerek küzdött a diákolimpiai érmekért. A lebonyolítás is igazságosabb, a klubokban készülő gyerekek és az iskolai órákon gyakorlók külön kategóriákban versenyeznek. 

A magyar vívósport mindig is a világ élvonalába tartozott, s az elnök azt mondta, ma már alakul az a generáció, amelyik képes lesz átvenni a jövőben a Szilágyi Áron, Imre Géza vagy Boczkó Gábor (természetesen a teljesség igénye nélkül) fémjelezte mai sztárvívók helyét. A riói olimpián négy érmet, két aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot nyertek a magyar vívók, a tokiói játékokra pedig három magyar csapat is kivívta a részvételi jogot. 

Magyarul, jó az irány, s az elmúlt hónapok történései, eredményei alapján az elnök azt sem tartja kizártnak, hogy akár hat csapatunk is érdekelt legyen 2024-ben Párizsban, a következő játékokon. 
Ha a francia fővárosba még nem is, a 2028-asra, Los Angelesbe akár már szekszárdi versenyző is eljuthat… 

Kinőtték már a jelenlegi tornatermet

A következő ciklus az infrastrukturális fejlesztésekről is szólni fog, mondta Csampa Zsolt, aki azt is kihangsúlyozta: a szövetség partner lesz abban, hogy segítse az egyesületet, ha esély kínálkozik arra, hogy a jelenleginél nagyobb, modernebb helyre költözhessen. Mert mint dr. Vastag Oszkár kiemelte, a jelenlegi termet már kinőtték, s az edzéseiket is csak úgy tudják megtartani, hogy napokra elosztják a létszámot. 

A létszám emeléséről pedig – bár vannak jelentkezők, akik jönnének vívni – így egyelőre szó sem lehet. Murvai Árpád az új sportcsarnok megépülésének fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy akár az új sportlétesítményben is otthonra találhatna a Szekszárdi Kórház SE, amely továbbra is számíthat a város támogatására. Csampa Zsolt pedig arra tett ígéretet, hogy a jövőben utánpótlásversenyeket hoznak el Szekszárdra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!