Helyi sport

2022.07.30. 10:27

Turgonyi Olivér hatodik a maratoni Európa-bajnokságon

Hatodik helyen végzett élete első nemzetközi versenyén, a silkeborgi maratoni Európa-bajnokságon Turgonyi Olivér, a Szekszárdi Kajak-Kenu SE fiatalja.

Berg Sándor

Turgonyi Olivér a verseny elején az élbollyal haladt, végül hatodik helyen zárta első Eb-jét

Fotó: Szekszárdi Kajak-Kenu SE

Jó formában utazott ki az Európa-bajnokságra csütörtökön Turgonyi Olivér, aki újoncként az első tízbe kerülést tűzte ki célként edőivel. A népes, huszonnégy fős mezőny már az első percekben szétszakadt, de a szekszárdiak kajakosa az élbollyal tudott maradni az első kör végéig. Ekkor a másik magyar, Varga Olivér portugál ellenfelével tempót váltott, s megrostálta a tíz fős mezőnyt. Turgonyi ekkor is tartani tudta még a lépést a többiekkel, a futószakaszban azonban lemaradt tőlük, s sokáig a hatodik helyen haladt fél perc körüli hátránnyal.

A negyedik körben aztán utolérte őt cseh ellenfele, hátránya száz méterre nőtt a főmezőnnyel szemben. A magyar fiatal az élmezőnytől lemaradva, de az üldözőitől is jócskán elszakadva a légüres térben meccselt nagyot Filip Jahodával, akivel az egyik spanyol vízbe borulása miatt az ötödik helyért csatázhattak a végén. A hajrában a cseh bizonyult jobban, így Turgonyi végül hatodik helyen végzett.

Az élen a portugál Francisco Santos és a dán Bertram Sorensen meglépett a többiektől, a kis körben pedig lemecccselték egymás között az aranyérmet, amit a hazai pályán versenyző Sorensen nyert meg. Varga Olivér a magyar küldöttség tizenharmadik érmét gyűjtve a harmadik helyen ért célba.

Férfi ifjúsági K1 (22,6 km), végeredmény. 1. Bertram Sorensen (dán) 1:41:27,41, 2. Francisco Santos (portugál) 1:41:28,40, 3. Varga Olivér 1:42:18,78..., 6. Turgonyi Olivér 1:43:06,18 órával.

Ma 16 órakor a paksi Kiszli Vanda kétszeres címvédőként száll harcba a kajak egyesek klasszikus távján, vasárnap Turgonyi Olivér klubtársával, Horváth Tamással K2-ben lesz érdekelt. A szintén szekszárdi Vígh Vivien csütörtökön az ifi kajak egyesek versenyén ötödikként zárt.

A magyar küldöttség öt arannyal, öt ezüsttel és három bronzzal toronymagasan vezeti az éremtáblázatot a házigazda Dánia (3, 2, 0) és Lengyelország (3, 1, 1) előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!