Sakk

2023.03.24. 07:36

Nagybiró László sikerét hozta a Tálos János Emlékverseny

Nagybiró László nyerte a III. Tálos János Emlékversenyt, amelynek záró fordulóját kedden rendezték a szekszárdi Civil Pontban.

TEOL

Nagybiró László (balról), Matejcsek Vajk, Gál Péter, Rudolf László és Heilig Zoltán a díjátadó után

Fotó: Beküldött kép

Az első és második hely sorsa nem forgott veszélyben: Nagybiró László és Gál Péter is magabiztosan győzött. A forduló legnagyobb csatája a harmadik helyért vívott küzdelem volt. A Heilig Zoltán-Rudolf László partiban egál középjáték után a Rudolf komoly kockázatot vállalt a győzelem érdekében. Minőségi hátrányba került, majd az időzavarban egy ötletes tervvel megnyerte a partit – és ezzel a bronzérmet is.

Izgalmak még a Szuhai Balázs–dr. Papp Csaba partiban is voltak bőven. A két rutinos harcos egymásnak feszült. A középjátékot látva a kibic azt mondta volna: itt még bármi lehet! Bár Szuhai döntetlen ajánlattal próbálta lezárni a csatát, „Patikus bácsi” harcolt tovább, és nyert.

Az ifjúsági Boros Máté szép győzelmet ért el Vaszi Albert ellen, míg Kirsch Márk–Dömény Sándor egy örök sakkos döntetlennel ért véget.

A bajnokság végeredménye: 1. Nagybiró László 6 pont, 2. Gál Péter 5,5 pont, 3. Rudolf László 5 pont, 4. dr. Papp Csaba 4,5 pont, 5. Heilig Zoltán 4 pont, 6. Matejcsek Vajk 3,5 pont (29 Buchholz), 7. Boros Máté 3,5 pont (20 Buchholz). 

Legjobb nem díjas szenior: Heilig Zoltán. Legjobb ifjúsági játékos: Matejcsek Vajk. 

Összességében elmondható, hogy volt egy baráti hangulatú, jó verseny, ahol „kicsik és nagyok” nagyon jókat küzdöttek és emlékeztek Tálos Jánosra. Létszám tekintetében a 14 fő kevésnek mondható még akkor is, ha tudható, hogy a hétköznap esti fordulók nem mindenkinek a legjobbak.

Nagybiró László győzelme megérdemelt, bár most nem volt „teljes”, egy vereség becsúszott Gál Pétertől. Az ezüstérem Gál Péter nyakába került. Tálos János egykori tanítványa nagyokat küzdött, egységes partiban verte a későbbi bajnokot, nagyon akarta az aranyat, azonban Heilig Zoltán elleni veresége megfosztotta ettől. A bronzérem ezúttal Rudolf Lászlóé lett. A bátaszéki csapatvezető ötletesen sakkozott, legtöbbször vállalta az éles küzdelmeket. Megmutatta, hogyan lehet élvezni a játékot, harcos ellenfél, így mindenképp megérdemelt a jó helyezése.

Az ifjúsági trió, Matejcsek Vajk, Boros Máté és Nagy Kamill mindenkinek komoly ellenfélnek bizonyult. Sok értékes pontot és rengeteg (még értékesebb) tapasztalatot gyűjtöttek. Bizonyították, hogy helyük van ebben a mezőnyben, bár még sok fejlődés vár rájuk.

Folytatás 2024. márciusában, a IV. Tálos János Emlékversennyel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!