Diáksport

2023.05.24. 09:12

Szekszárdi középiskolások állhattak a dobogó legfelső fokára a diákolimpiai döntőben

Hajdú-Bihar vármegye székhelyén mérkőztek meg egymással a kispályás labdarúgó diákolimpia döntősei. A szekszárdi csapat szó szerint lelépte ellenfeleit. A titok az összeszokottságban, az esély megragadásának szándékában rejlik.

Szeri Árpád

A szekszárdi bajnokcsapat, a kép jobb szélén Hegedűs-Horváth Szimonetta

Fotó: László Ambrus

Kétszáz fiatal versengett a hétvégén a Debrecenben megrendezett Diákolimpia Országos Döntőn, kispályás labdarúgás sportágban. Korábban, a fináléig tartó küzdelemsorozatban, azaz a körzeti versenyeken és a megyei döntőkön összesen kétszázhúsz csapattal több mint háromezeregyszáz tanuló rúgta a bőrt. A szabályzat szerint a versenyen azok a diákok vehettek részt, akik labdarúgás sportágban maximum C, vagy D kategóriás érvényes versenyengedéllyel rendelkeznek, illetve futsal mérkőzésen nem léptek pályára az előző szezonban. Csongrád-Csanád és Veszprém vármegyék indították el a legtöbb – tizennyolc-tizennyolc – csapatot, az országos döntőbe pedig a megyei döntők győztesei jutottak be. Visszalépések miatt végül Csongrád-Csanád és a rendező Hajdú-Bihar vármegyék delegálhattak két-két csapatot a legrangosabb eseményre. 

A tavalyi országos döntősök közül öt iskola ismét kvalifikálta magát a legjobbak közé, köztük a címvédő veszprémi Noszlopy Gáspár Gimnázium és Kollégium csapata és a hazai – az elmúlt tanévben 4. helyezett – Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium csapata is. Az eseményt a Magyar Diáksport Szövetség megbízásából a Hajdú-Bihar Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület rendezte a Debreceni Sportcentrumban, megnyitóján részt vett Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés alelnöke és dr. Zsilinszky László, az MDSZ elnökségi tagja. A sportágban ennek a korosztálynak az országos döntőjén évek óta nincs egyeduralkodó iskola, évről-évre változatos képet mutat a legjobb csapatok sorrendje, így idén is új bajnoknak tapsolhatott a közönség.

Ez alkalommal kiemelkedő Tolna vármegyei siker született. Ugyanis a dobogó legmagasabb fokára a Tolna Megyei SZC Ady Endre Technikum és Kollégium csapata állhatott fel. A vármegye székhelyének színeiben Adorján Áron, Bognár Zsolt, Zsidi Alex, Gellér Axel Koridon, Péter Dávid, Sütő Endre, Antal István és Lajkó Zsolt játszott. Mögöttük a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium, valamint a kiskunfélegyházi  Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium focistái végeztek. A gólkirály Németh Kristóf (Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium), a legjobb kapus Bognár Zsolt (Tolna Megyei SZC Ady Endre Technikum és Kollégium), a legjobb mezőnyjátékos Németh Bendegúz (Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium) lett, valamennyien különdíjban részesültek.

Hegedűs-Horváth Szimonetta, a szekszárdi bajnokcsapat testnevelő tanára mindenekelőtt azt hangsúlyozta lapunknak adott nyilatkozatában, hogy a siker kivívásából kollégája, Müllerné Taksonyi Julianna is kivette részét. A bajnoki címet a gondos felkészítés mellett annak tulajdonította, hogy a benevezett nyolc fiatal közül négyen már régóta együtt játszanak, tehát egy összeszokott gárda lépett a pályára. A szekszárdi csapatot különös módon éppen egy kudarc  is hajtotta: tavaly decemberben a futsal döntőről éppen, hogy lemaradt fiúk szinte a sors jótéteményének tudták be, hogy idén kapnak még egy esélyt a kispályás labdarúgó olimpián. 

– Nem volt szükség erőteljesebb motiválásra, pontosan tudták a gyerekek, hogy ezzel az utolsó eséllyel élni kell – tette hozzá Hegedűs-Horváth Szimonetta. – Az is rengeteget segített nekünk, és ezt ez úton is köszönjük, hogy az érintett vármegyei klubok is elengedték játékosaikat erre a sport rendezvényre. Nem titkolt célunk ezek után az volt, hogy bejussunk a döntőbe. Ez így is történt, sőt, a végső összecsapást is győzelemmel fejezhettük be.

Sokat elárul az erőviszonyokról, hogy a szekszárdi csapat a fináléban 5:0 arányú, gólzáporos győzelemmel lépte le soproni riválisát. Ez az eredmény egyúttal azt is jelentette, hogy szűkebb pátriánk ifjú aranylábú focistái korosztályuk legjelentősebb, országos tornáján végig megőrizték veretlenségüket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!