Sakk

2023.08.12. 08:55

Indiai csodagyerekkel játszik Berkes Ferenc a nyolc közé jutásért

Rameshbabu Praggnanandhaával ül asztalhoz a nyolcaddöntőben a magyarok közül egyedüliként állva maradt Berkes Ferenc az egyéni sakk világkupán, mivel az indiai nagymester pénteken kiejtette a világranglistán második amerikai Hikaru Nakamurát.

Teol.hu

A felek a két klasszikus parti után 1–1-re álltak, a pénteki rájátszásban a rövidített játékidejű mérkőzések közül az ázsiai játékos az elsőt sötéttel és a másodikat világossal is megnyerte, így összesítésben 3–1-gyel jutott a legjobb 16 közé. Nakamura múlt vasárnap az öt magyar induló közül a viadalon legmagasabban jegyzett Gledura Benjamint búcsúztatta a 32 között.

A bravúrt bravúrra halmozó Berkes korábban az izraeli színekben versenyző, korábbi vb-döntős Boris Gelfandot, majd a világranglista 25. helyén álló orosz, a vk-n a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) zászlaja alatt versenyző Nyikita Vityugovot ütötte el a továbbjutástól, csütörtökön pedig az ukránok korábbi világbajnokán, a csapatban kétszeres olimpiai bajnok Ruszlan Ponomarjovon jutott túl.

Praggnanandhaát, aki csütörtökön töltötte be 18. életévét, a sakk csodagyerekeként tartják számon kezdettől fogva. Tízévesen szerezte meg a nemzetközi mesteri címet, 12 esztendősen pedig a nagymesteri titulust, a FIDE augusztusi világranglistáján a 29. helyen áll. A 38. születésnapját pár napja, kedden ünneplő Berkes Ferenc a vk rajtlistáján nyolcvankettedikként kezdte meg bakui szereplését.

A kétévente zajló, kieséses rendszerű világkupa első három helyezettje indulhat majd a világbajnokjelöltek tornáján. A női bronzmeccset és döntőt augusztus 23-án fejezik be, az augusztus 26-án a férfi fináléval záruló bakui vk nyereményalapja minden korábbinál magasabb, 2,5 millió dollár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!