Kosárlabda

2023.08.30. 08:31

Koszorút vittek a legendás kosárlabdázó, Drazsen Petrovics sírjára

Drazsen Petrovics halálának harmincadik évfordulója apropóján Szabó Noémi szakmai igazgató és Harsányi Mária edző családjával a közelmúltban a legendás kosaras sírjánál járt, illetve meglátogatta Drazsen édesanyját, Biszerkát is – adott hírt a történésekről hivatalos internetes oldalán az Atomerőmű KSC Szekszárd.

Teol.hu

Harsányi Mária a legendás kosárlabdázó síremlékénél

Fotó: Beküldött kép

„Először Zágrábban, a Mirogoj temetőben álltunk meg, ahol Drazsen Petrovics sírjánál róttuk le kegyeletünket egy gyönyörű virágtállal, amiben harminc apró rózsafej volt angyalkával, és a szalagon ez állt horvátul: „Drazsen! Már harminc éve elmentél, de Te sosem leszel halott, élni fogsz örökké, mint a csillagok: Harsányi Mária és családja”. 

Mellé szív alakban mécseseket gyújtottak, mégpedig harminc darabot.

„Innen Sibenik közelébe, Dolacba tartott az utunk, ahol a kosaras zseni született. Édesanyja, Biserka meghívott bennünket a bilicei (itt folyik össze az édes és a sós víz a tengerben, csodaszép hely) nyaralójukba, ahol anno Drazsen is sokat megfordult nyaranta. Nagy-nagy szeretettel fogadott bennünket, és finom horvát ételeket tálalt. Szótár segítségével beszélgettünk, majd Szokics Mito kiváló tolmácsunk és Djokics Zseljko NB I-es csapatunk kiváló edzője telefonon is segített. Megint felidéztük Drazen életét és pályafutását. Egy remek délelőttöt töltöttünk Biserkánál, sok-sok élménnyel gazdagodva jöttünk el. Gyönyörű pólókat kaptam tőle a Sibenik, Cibona és a New Yersey színeiben-számaiban eltöltött időről. Búcsúzásunk előtt meghívtuk a 30. Drazsen Petrovics emléknapra Szekszárdra. Nagyon örült az invitálásnak, de még nem tudta, hogy el tud-e jönni” – foglalta össze az utazást Harsányi Mária utánpótlás szakágvezető. 

Huszonkilenc évesen, autóbalesetben vesztette életét

Harsányi Mária, az Atomerőmű KSC Szekszárd utánpótlásedzője 1994 óta minden évben tornával állít emléket a korábbi kiválóságnak. A tréner még játékosként 1980-ban egy sibeniki edzőtáborozás során személyesen is látta az akkor 16 esztendős Petrovicsot, aki a helyi csapatban 15 évesen játszotta első élvonalbeli mérkőzését. A fiatalon, 29 évesen autóbalesetben elhunyt Drazsen a Cibona Zagrebbel 1986-ban Budapesten BEK-et nyert, a válogatottal világbajnok lett, 1992-ben pedig az olimpiai dobogó második fokára repítette Horvátország nemzeti csapatát. Ő volt az első sikeres európai, aki az amerikai profiligában, az NBA-ben is letette névjegyét, a New Yersey és a Portland csapatában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!