Tamási Lovasnapok

2023.08.21. 17:30

Színvonalas versenyt láthattak a nézők

Sportszakmai szempontból színvonalas bemutatkozásokat, mérkőzéseket tekinthettek meg a nézők az ország egyik legrégebbi hagyományokkal bíró lovas rendezvényén, a kétnapos Tamási Lovasnapokon idén is, ahol vármegyénket a Völgység Lovas Egyesület képviselte.

Gazsó Rita

Fotó: Molnár Gyula

A versenyzői létszámot illetően többen, a nézőket tekintve viszont a megszokottnál kevesebben vettek részt a 64. Tamási Lovasnapok programján augusztus 19-én, szombaton és augusztus 20-án, vasárnap – tudtuk meg a versenyt szervező Horseman Lovassport Egyesület elnökétől. Díjugratásban a publikum tizenkilenc versenyszámot kísérhetett figyelemmel, fogathajtásban pedig tizennyolcan küzdöttek az elsőségért. A helyezések a megtett idő és az esetlegesen elkövetett hibák alapján dőltek el. Szarka Ferenc hozzátette, hogy sportszakmai szempontból színvonalas bemutatkozásokat, mérkőzéseket hozott a két nap. Emellett hangsúlyozta, hogy az összes versenyszám balesetmentesen zajlott. A díjugratásban az első három helyezett kupát kapott elismerésként. A fogathajtóknál az első hat helyezett ugyancsak kupát, illetve díjszalagot vehetett át. 

A fogathajtók közül első helyezett lett Fritz József, a Paksi Fogat Sport Egyesülettől, második helyen Magyar Zoltán, a Marcali Város Szabadidő SE tagja, a harmadik helyen pedig Magyar Milán, a Marcali Város Szabadidő SE versenyzője végzett. A díjugratóknál a szombati napon a 60-65 centiméteren Komáromi Ivett indult Gránit nevű lovával, a 70-75 centiméteres kategóriában első helyen Zólyomi Emma végzett, a második helyet Reisz Rita nyerte el Bátor nevű lovával, míg a harmadik helyezett Komáromi Ivett lett. Ugyanitt a felkészítő mezőnyből az első helyet Sebestyén Lilla, a második helyet Gyöngyösi Kíra szerezte meg, mindketten a Völgység Lovas Egyesület versenyzői. A harmadik Komáromi Viktor lett.

A 80-85 centiméteres magasságon induló díjugratók közül a nyertes szintén Zólyomi Emma lett, Horváth Balázs végzett a második helyen Charley Gray lovával, Zalavári Fanni teljesítménye pedig a ezúttal a 3. helyre lett elég. A felkészítő kategóriát ebben a mezőnyben Montvai Dóra nyerte meg, őt Sebestyén Lilla és Gyöngyösi Kíra követte a Völgység Lovas Egyesület színeiben. A 90 centis ugratás mezőnyében Sifter István nyert a Rencsi Lovassport Egyesülettől, a második Kőváry Diána Hajnal lett, a harmadik legjobb eredményt Molnár Csenge érte el. Sarmon Gerda Sára a Völgység Lovas Egyesület versenyzője a 8., Szabó Rebeka a Völgység Lovas Egyesület másik versenyzője pedig a 11. helyen végzett. 

Az egyméteres díjugratás kategóriájában a kezdő lovasok közül Kunstár Kata nyert, a második Mercz Anna Kata lett, a 3. helyen pedig Kern Emília végzett. A Völgység Lovas Egyesülettől Szabó Rebeka az 5. helyet, Szabó Zsófia pedig a 10. helyet érte el. A 100 centiméteres  díjugratás mezőnyében Mercz Annakata nyert, Zeng Yan lett a második, Nehéz Anna Glória pedig a 3. helyezett. A Völgység Lovas Egyesület versenyzői ebben a kategóriában a 14. helyen (Szabó Zsófia), és a 14. helyen (Sarmon Gerda Sára) végeztek. Az első osztályban itt két versenyző, Dömse Tamás és Horváth Balázs indult.

A 110 centéméteres díj ifjúsági mezőnyéből Szabó Zoé végzett az élen a Horseman Lovassport Egyesülettől, őt Jakab Levente, majd Nehéz Anna Glória követte Guliver nevű lovával. A 110 centiméter magas díjugratás kategóriájában Dömse Bence nyert, a második Szabó Zsolt, a 3. pedig Sári Ádám lett. A 110 centiméteren, az első osztályban Dömse Tamás nyert, akit ifj. Kövy András követett. Utóbbi három lóval is ugratott ebben a kategóriában. A 120 centis díjugratás mezőnyének élén Zárug Annamária végzett, akit Szekér András, majd ifj. Kövy András követett. A Völgység Lovas Egyesületet a mezőnyben Papp Péter képviselte, akinek teljesítménye a 18. helyre lett elég.

Vasárnap folytatódott a díjugratás. A 70-75 centiméteres díj esetében Juhász Imola teljesítette az ugrást, a felkészítő mezőnyből Simon Boróka és a Völgység Lovas Egyesület versenyzője, Gyöngyösi Kíra indult. A 80-85 centiémeteres díjugrást Zalavári Fanni nyerte meg, a Horseman Lovassport Egyesülettől, 2. helyen Szabó Zsolt, a 3. helyen pedig Sári Ádám végzett. Ugyanezen díjugratásnál a felkészítő mezőnyben a Völgység Lovas Egyesület két versenyzője, Gyöngyösi Kíra és Simon Boróka indultak.

A 90 centiméteres ugratás mezőnyében a Völgység Lovas Egyesület sportolója, Sarmon Gerda Sára nyert, őt követte a második helyen Molnár Flóra, a 3. helyen pedig Kőváry Diána Hajnal. A Völgység Lovas Egyesület másik versenyzője, Szabó Rebeka itt az 5. helyet szerezte meg. Száz centiméteren a kezdő lovas kategóriában Kőváry Diána Hajnal nyert, a 2. Kunstár Kata, a völgységi lovasok egyike, Szabó Rebeka 3., Szabó Zsófia pedig a 8. helyezett lett. A 100 centiméteres ugratás kategóriájában az első helyezett Sifter István, a 2. Major Tamás, a 3. pedig Benedek Zsuzsanna lett. A Völgység Lovas Egyesület versenyzői közül Szabó Zsófia a 6., Sarmon Gerda Sára pedig a 7. helyen végzett. Az első kategóriában itt Dömse Tamás indult.

A 115 centiméteres ugrás ifjúsági mezőnyében Nehéz Anna Glória, Zeng Yan, Mercz Annakata végeztek az élen, a nyitott kategóriában Reischl Márton nyert, a 2. Nehéz Júlia Johanna, a 3. pedig Dömse Bence lett. A 120 centiméteres versenyszámban Szabó Zoé végzett az élen, Bán Krisztián a 2., Fajka Dávid pedig a 2. helyet érte el. A Tamási Nagydíjat a 125 centiméteres versenyszámban Dömse Tamás nyerte meg, a 2. helyezett Dömse Bence, a 3. pedig Barna Ilinka lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!