Kosárlabda

2024.04.02. 13:27

Ők a jövő sztárjai: Szőke, Halmai és Géringer teljesítményén ámul a kosaras szakma

A Dombóváron nevelkedett, Kaposváron játszó Szőke Bálint és Halmai Dániel, valamint az Atomerőmű SE tehetsége, Géringer Gergő is ott van a legjobb húsz éven aluli fiatalok között.

Teol.hu

Szőke Bálint bizonyult a legjobb húsz éven aluli fiatalnak a férfi kosárlabda NB I-ben

Fotó: MKOSZ

Az Utánpótlássport szaklap szokás szerint elkészítette a férfi kosárlabda NB I-ben a legjobb teljesítményt nyújtó fiatalok rangsorát. Az első és a második helyen két Dombóváron nevelkedett ifjú, a 2005-ben született Szőke Bálint (Kometa Kaposvár), és a 2004-es születésű Halmai Dániel (Kometa Kaposvár) áll, míg a harmadikon az Atomerőmű SE 2005-ös születésű reménysége, Géringer Gergő áll.   

1. SZŐKE BÁLINT (2005, KOMÉTA KAPOSVÁRI KK)

Ötös listánk első helyét a kaposváriak 19 éves ígérete, Szőke Bálint érdemelte ki, miután az U20-as fiatalok közül a legtöbb pontot (4,4) és a legmagasabb teljesítményindexet (6,3) átlagolta az élvonalban – írja az Utánpótlássport. A 2005-ös születésű bedobó a szezon közbeni edzőváltás után került előtérbe a somogyiak első csapatában, míg január óta stabil kiegészítő emberré nőtte ki magát, ráadásul mindezt rögtön az első NB I-es évadában tudta elérni. A 2024-es naptári évben lejátszott 12 mérkőzésén – amelynek a felén kezdőként szerepelt – 5,3 pontot és 7,6-es VAL-mutatót jegyzett átlagosan, s ezzel tavasszal Szőke volt a legjobb formában játszó utánpótláskorú játékos az első osztályban.

Legjobb teljesítményét a Budapesti Honvéd otthonában hozta, ahol 13 ponttal, közte három triplával és három lepattanóval végzett. Bálint esetén kiemelendő, hogy nagyon hatékonyan, 56 százalékos pontossággal értékesítette a helyzeteit a mezőnyből, távolról pedig 44 százalékkal volt eredményes.

2. HALMAI DÁNIEL (2004, KOMÉTA KAPOSVÁRI KK)

A második helyre klubtársát, a szintén kaposvári Halmai Dánielt tettük, aki irányító poszton nyújtott maradandót. Az ugyancsak U20-as válogatott reménység egy kivétellel az összes mérkőzésen (25) szóhoz jutott, és hozzávetőleg 12 perc alatt 4,1 pontot, illetve 1,4 lepattanót és 1,4 gólpasszt tudott felmutatni második NB I-es szezonjában. Több meccsen is remekül teljesített: a Sopron vendégeként 12, míg az Alba Fehérvár ellen 14 ponttal zárt, mi több, utóbbival bravúros győzelemhez is segítette együttesét a tavalyi ezüstérmessel szemben. Halmai egyik nagy erőssége – Szőkéhez hasonlóan a triplázás volt, 40 százalékkal dobott kintről.

3. GÉRINGER GERGŐ (2005, ATOMERŐMŰ SE)

A képzeletbeli dobogónk harmadik fokára a paksi Géringer Gergő fért fel. Az ASE 18 éves, tehetséges bedobója szintén az évad közben, egyik pillanatról a másikra jutott nagyobb szerephez csapatában. Ugyanakkor Géringer élni is tudott az adódó sansszal: 4,1 pontot és 2,2 lepattanót jegyzett meccsenként, és az 5,3-es VAL-mutatójával a harmadik legjobb az U20-asok közül. Mióta november végén sztenderd játékossá vált, a 18 lejátszott meccséből csupán kétszer maradt pont nélkül. Legjobbját a Szedeák ellen produkálta, amikor 10 ponttal, 6 lepattanóval és 3 gólpasszal járult hozzá a szegediek legyőzéséhez.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!