Kézilabda

2024.04.11. 08:15

Tabajdi Ferenc szerint a Japán elleni mérkőzés dönt női válogatottunk olimpiai sorsáról

A debreceni Főnix Arénában rendezik a három olimpiai selejtezős torna egyikét, ahol ma Nagy-Britanniával, pénteken Svédországgal, vasárnap pedig Japánnal játszik a magyar női kézilabda-válogatott. Tabajdi Ferenc, a Szekszárdi Fekete Gólyák KC szakmai igazgatója szerint az ázsiaiak elleni zárómérkőzés lesz a döntő.

Berg Sándor

Az irányító Vámos Petra jó teljesítményére is szükség lesz a debreceni selejtezőtornán

Fotó: Dömötör Csaba

Két nappal a rajt előtt, kedd este derült ki, hogy Kamerun utazási nehézségek miatt távol marad a tornától, így a nemzetközi szövetség (IHF) felkérésére Nagy-Britannia lép pályára a debreceni Főnix Arénában. A szigetországiak, akik nagy világeseményen (világbajnokság, Európa-bajnokság, olimpia) eddig csak a hazai rendezésű ötkarikás játékokon vettek részt még 2012-ben, a nyitómérkőzést játsszák a házigazda magyar válogatottal.

Tabajdi Ferenc szerint a svédek felfelé, a britek lefelé lógnak ki a csoportból
Fotó: Makovics Kornél

„A változás meglátásom szerint semmit nem befolyásol, Kamerun is lefelé lógott volna ki a négyesből, csupán fizikailag jelentett volna keményebb ellenállást – mondta portálunknak Tabajdi Ferenc, aki szerint a Tokióban bronzérmes Svédország a csoport favoritja, nekünk Japánt kell legyőzni a párizsi olimpiáért. – A skandinávok ellen nagy bravúr lenne nyerni, ahol ugyan nem hemzsegnek úgy a sztárok, mint a norvégoknál vagy a dánoknál, de például ott van a győrieket erősítő beálló, Linn Blohm. Egységes, jó fizikumú csapatról van szó, és ha le is győznénk őket, vasárnap Japán ellen is nyerni kell.”

Az olimpiai selejtező programja
Április 11., csütörtök: Magyarország–Nagy-Britannia 15.30, Svédország–Japán 18 óra. Április 12., péntek: Svédország–Magyarország 18, Japán–Nagy-Britannia 20.30 óra. Április 14., vasárnap: Nagy-Britannia–Svédország 16.45, Magyarország–Japán 19.15 óra. A mérkőzéseket az M4 Sport és az M4 Sport+ közvetíti.

A Szekszárdi Fekete Gólyák KC szakmai igazgatója az ázsiai válogatottal kapcsolatban úgy fogalmazott, technikailag képzett, gyors és váratlan megoldásokra képes játékosok alkotják a keretet, az európaiaknak szokatlan rendszert alkalmaznak, akik ellen más stílusban kell játszani. 

„A sorsolás kedvező, hiszen a britek ellen valószínűleg forgatja majd a csapatot a kapitány, a kérdés, hogy a svédek ellen meddig leszünk pariban. A szombati szünnap mellett az is jó, hogy az utolsó meccsünk a Japán elleni ki-ki mérkőzés lesz – fogalmazott Tabajdi Ferenc, aki a hazai pálya miatt valamivel több esélyt ad a mieink győzelmére ellenük. – Nincsen jó formában a válogatott, ezt a legutóbbi Euro Kupa meccseken is láthattuk. A szurkolók viszont sokat jelenthetnek a lányoknak, ezt a férfiválogatott esetében nem olyan régen láthattuk már.”

Nyolcadik olimpiájára juthat ki a válogatott

Női kézilabda-válogatottunk eddig hét olimpián vett részt, a legjobb szereplését 2000-ben érte el, amikor döntőt játszott. Emellett két bronzérem (1976, 1996), kétszer negyedik (1980, 2008), egyszer ötödik (2004) és egyszer hetedik helyen végzett (2021).

Svédország a legutóbbi négy ötkarikás játékokon vett részt, Pekingben és Rióban a negyeddöntő, a kettő között Londonban a csoportkör jelentette a végállomást, míg Tokióban bronzérmes lett. Japán tizenkettedik, utolsó helyen végzett három éve házigazdaként, előtte az 1976-os olimpián ötödik lett. Nagy-Britannia eddigi egyetlen nyári játékokon való szereplése Londonban volt 2012-ben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!