Hírek

2009.05.16. 15:13

Antirasszista tüntetés: az MSZP és az SZDSZ ott lesz, Bajnai nem

A kirekesztés és a gyűlölet ellen rendez kulturális eseménnyel egybekötött tiltakozó megmozdulást ma délután Budapesten a Magyar Demokratikus Charta és a Roma Polgárjogi Mozgalom.

bama.hu/MTI

A szervezők azzal hívják az embereket, hogy Magyarországon ma ismét félnek az emberek, mert származásuk, bőrük színe, gondolkodásuk vagy vágyuk természete miatt megbélyegzésnek, fizikai fenyegetésnek lehetnek kitéve - írta a bama.hu az MTI híre alapján.

A rendezvényen a két szervezet alapítója, illetve vezetője, Iványi Gábor metodista lelkész és Horváth Aladár mond beszédet. Az eseményen több roma származású énekes és sikeres zenekar mellett fellép a világhírű gitárvirtuóz, Snétberger Ferenc is.

"Felhívjuk a közjogi méltóságokat, a pártokat, a civil szervezeteket és minden magánszemélyt, aki nem akar olyan országban élni, amelyben egyes polgártársaink megfélemlítésnek, üldözésnek vannak kitéve, hogy jöjjön velünk, és tiltakozzunk együtt a kirekesztés és a gyűlölet ellen" - fogalmazott a két szervezet.

Bajnai Gordon miniszterelnök pénteki közleményében azt írta: kormánya szigorúan fellép mindenféle erőszak és kirekesztés ellen. "Magyarország nem lehet olyan ország, amelyben elhatalmasodik a mindennapi erőszak és félelemkeltés. Nem lehet olyan ország, ahol erény vagy akárcsak bocsánatos bűn a rasszizmus, az antiszemitizmus vagy bármely csoport kirekesztése a társadalomból" - fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hivatalos külföldi programja miatt személyesen nem lehet jelen a rendezvényen, de csatlakozik a kezdeményezéshez, és támogatásáról biztosítja a rendezvényt.

Szintén támogatását fejezte ki közleményben Demszky Gábor (SZDSZ) Budapest főpolgármestere, Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke pedig közölte, a liberális párt több vezető politikusával együtt részt vesz a demonstráción. Részvételi szándékát jelezte Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes és Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke mellett több más parlamenti politikus is

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!