Hírek

2009.05.15. 09:49

Ekkorát még sosem zuhant a magyar GDP, mióta van negyedéves mérés

Rekord mértékű, 6,4, naptárhatástól tisztítva 5,8 százalékos visszaesés volt a magyar gazdaságban az idei első negyedévben. Az exportpiacok befagyása, illetve a pénzügyi válság rossz pillanatban érték a magyar gazdaságot.

VG Online - Benke Dávid

Nem okozott nagy meglepetést az első három havi GDP-adat, az ipari és más megjelent adatokból is hasonlóra lehetett számítani. A bruttó hazai termék 6,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, de a naptárhatást kiszűrve ennél visszafogottabb, 5,8 százalékos a zsugorodás. A KSH és az Ecostat közös gyorsbecslése a negyedéves GDP-statisztika történetének legnagyobb visszaesését jelenti. Az előző negyedév csökkenése 2,5 százalékos volt, azt megelőzően pedig pozitív volt az éves változás indexe.

A rövid bázisú mutató esése is rekordot jelent. A tavalyi negyedik negyedévhez képest 2,3 százalékos a szűkülés, és ez az új adatok szerint már a negyedik egymást követő negatív adat. Mindez pedig azt jelenti, hogy Magyarország már egy éve van recesszióban, régebben, mint a fejlett nyugati gazdaságok. Ez a 2006 végén kezdődött költségvetési szigorítással, illetve az azzal járó keresletszűküléssel kezdődött, de az önmagában még nem okozott volna ekkora esést.

További részletek az első negyedéves magyar GDP-adatról a Világgazdaság Online oldalán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!