Hírek

2009.10.26. 09:33

Ma kezdődik Radovan Karadzsics pere

Ügyvédek nélkül, egymaga áll majd a Hágai Nemzetközi Törvényszék elé a volt boszniai szerb elnök, Radovan Karadzsics, a most kezdődő perében

MR1 - Kossuth Rádió

Az egykori vezetőt háborús bűnökkel vádolják. A boszniai háborúban a tízezer ember halálát okozó szarajevói ostrom és nyolcezer srebrenicai muzulmán megölése miatt népirtás miatt is felelősségre vonják. Hallgassa meg!

Egyelőre nem biztos, hogy a bírák elé áll Karadzsics, korábban ugyanis azt mondta, nem biztos, hogy ott lesz, mivel szerinte nem adtak elég időt neki a felkészülésre. Az sem kizárt, hogy elnapolják az első tárgyalást. Több száz oldalas vádiratot kellett volna elolvasnia, és az ügyészség szerint több beadvánnyal is fordult a bírósághoz.

Boszniára nagyon bonyolult hatása lehet ennek a pernek, az ország ugyanis egy intézményes válságban van. Nemrég egyébként három oldalú megbeszélést tartottak. Karadzsics épen az az ember akinek Bosznia ezt a hármas felállást, hármas berendezkedést köszönheti, így maga a per olyan értelemben kihathat, hogy lassíthatja a működőképes állam létrehozását.

Szerbia nem részese ennek a tárgyalássorozatnak, de Belgrád csak azt a megoldást támogatja, amelyben mind a három állam továbbra is résztvevő. Ez az államberendezkedés ugyanis tökéletesen megfelel Szerbiának. A befektetések nagy része oda irányul Szerbiából. A Karadzsics elleni per nem lesz egyfajta tisztító-kúra jelleggel hatni a mostani állapotokra.

A nemzetközi közösség Boszniában egy olyan működőképes államot szeretne ahol kevesebb minisztériummal és kormánnyal kellene tárgyalnia. De mindenképp olyan megoldást kell találnia amelynek nem lehet eredménye további konfliktus. Bosznia így még mindig olcsóbb így, ilyen formában, mintha fegyveres konfliktus zajlana az országban, mintha háborúznának.

Amennyiben a vádlott nem jelenik meg, a bírók dönthetnek úgy, hogy kijelölnek egy ügyvédet, aki képviseli, de az is lehet, hogy a per kezdetének elhalasztásáról határoznak. Karadzsics büntetése életfogytiglani börtön lehet, pere három évig is eltarthat. A 64 éves férfit tavaly júliusban fogták el Belgrádban tizenhárom évi bujkálás után.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!