Hírek

2009.10.02. 10:23

Torzók születhetnek – Rossz jel a pótmunka az építkezéseken

Az európai uniós támogatással megvalósuló projekteknél feltűnően gyakran nyúlnak a kedvezményezettek a pótmunka eszközéhez. Ebből arra lehet következtetni, hogy eddig nem megfelelően előkészített fejlesztések is kaptak támogatást, ez több – még akár támogatás-visszafizetési – kockázattal is járhat.

VG

Szakértői vélemények szerint legelőször is azzal, hogy a nagyon várt új létesítmények helyett torzók születhetnek szerte az országban. Az EU nem ad pluszpénzt a pótmunkákra, ellenben elvárja, hogy az uniós hozzájárulásért cserébe százszázalékosan megvalósuljon mindaz, amit a kedvezményezett a támogatási szerződésben vállalt.

A jelenlegi és a jövő évi költségvetési helyzetben arra sincs kilátás, hogy „majd az állam besegít” és átvállalja a pótmunka kiadásainak a fedezését a nagyberuházásokban leginkább érdekelt, büdzsészempontból szintén szorult helyzetben lévő önkormányzati vagy intézményi projektgazdáktól - számol be a Világgazdaság Online.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) lapunk kérdéseire válaszolva maga is megállapítja, hogy a pótmunka – és így értelemszerűen a pluszkiadások felmerülése – csak akkor minimalizálható, ha a projekteket jól készítették elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!