Hírek

2009.11.25. 14:39

A Ratkó unokák jelentik a nyugdíjrendszer legnagyobb kihívását

Az államnak a jövőben jelentősen ösztönöznie kell a megtakarításokat, és ezt nem csak az adókedvezmények, hanem speciális programok révén kell megvalósítania

Világgazdaság Online

Magyarország évek óta olyan jóléti rendszert működtetett, amelyben az ország fejlettségi szintjéhez képest magasak voltak az állami kiadások. Az állami költekezés szintje - a mostani elképzelések szerint - 2012-re jelentően lecsökken, részben a válság következményeként - mondta Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerdán Budapesten, a Figyelő és a Heti Válasz hetilapoknak a nyugdíjrendszer jövőjéről tartott konferenciáján.

A gondoskodó állam gyakorlatilag a végnapjait éli Magyarországon, a lakosságnak a jövőben nagyobb hangsúlyt kell helyeznie az öngondoskodás, az ezzel kapcsolatos megtakarítások különböző formáira - emelte ki a jegybanki alelnök. Király Júlia szerint a nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében növelni kell az országban a foglalkoztatás szintjét.

A lakosság vagyoni helyzetét tekintve jelentős problémának nevezte az eladósodottságot, azt, hogy a magyar lakosság esetében a jövedelemhez viszonyítva a törlesztések átlagos aránya 14 százalék, míg az eurózónában ez az arány 11 százalék. "A 10 millió plazmatévé országa lettünk" - jegyezte meg Király Júlia.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!