Hírek

2010.03.02. 12:32

A forint erősödéséhez vezethet a Fidesz győzelme - Elemzés

Egy erős támogatással megválasztott új kormány felállása csökkenti az ország politikai kockázatát, ami rövid távon a forint erősödését hozhatja magával – véli Stuart Bennett, a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank (Crédit Agricole CIB) elemzője. Ez annak ellenére is igaz lehet, hogy a Fidesz a költségvetési hiány túllépésének emlegetésével aggodalmat kelt a piacokon.

Világgazdaság Online

Az erős politikai felhatalmazással megalakuló Fidesz-kormány lehetőséget kap a választóktól a strukturális reformokra, és ez rövidtávon növelheti a forint iránti bizalmat” – mondta Stuart Bennett a Crédit Agricole CIB elemzője. Az elemző szerint egy esetleges kétharmados többség lehetőséget ad a kormányzó pártnak az alkotmány módosítására, és négy évre minimálisra csökkenti az ország politikai kockázatát, ami rövidtávon – különösen a kockázatéhség növekedése mellett – a forint erősödésével járhat.

A forint árfolyamát itt megtekintheti!

„A tervezettnél nagyobb 2010-es költségvetési hiány emlegetése ugyanakkor aggodalmat kelt a piacokon, megvalósulása pedig kiváltaná az IMF rosszallását és veszélybe sodorná az euró 2015-ös bevezetését” – véli a Crédit Agricole CIB londoni elemzője. Az ország középtávú megítélése az új kormány politikai irányvonalától, illetve a költségvetési kilátásoktól függ.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!