Hírek

2010.03.25. 10:28

Az IMF kellemetlen meglepetést okozhat

Ha Görögország úgy látja, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) könnyebb megoldást nyújthat a krízishelyzetre, mint az Európai Unió, kellemetlen meglepetésben lehet része.

AP - Világgazdaság Online

Athén erőteljes költségcsökkentést hirdetett meg, de ha a jelenlegi állásnak megfelelően az IMF siet a segítségére, vélhetően további megszorításokat kell majd bevezetnie – szigorúbbakat, mint amelyeket akár a többi EU tagország kérne. Görögországot tehát kellemetlen meglepetés érheti, ha jobb megoldásnak tartja az IMF közbelépését, mint az EU-ét – tudósít az AP.

Görögország egyrészt többször kifejezte, hogy nem pénzre van szüksége, másrészt a nyilatkozatok arra is utaltak, hogy véleményük szerint a Valutaalap kevésbé szigorú feltételeket támasztana egy esetleges kölcsönhöz, mint az EU. Athén ezért gyakorlatilag az IMF-fel fenyegette az Európai Uniót, mivel Brüsszelben sokan úgy látják, a közösség tehetetlenségét jelezné, ha az egyik tagországnak az IMF-hez kellene fordulnia.

Valószínűleg nem ajánlanak fel konkrét segítséget Görögországnak ma kezdődő csúcstalálkozójukon az uniós állam- és kormányfők, megállapodás születhet viszont egy olyan mechanizmusról, amely szükség esetén megmentheti a csődtől Athént. Franciaország kedden elfogadta Angela Merkel német kancellár álláspontját arról, hogy egy esetleges görög mentőcsomaghoz a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) is hozzá kell járulnia.

Berlin azonban további feltételeket is szabott a megállapodáshoz, így konkrét segítség csak akkor jöhetne szóba, ha Athén már ténylegesen is képtelenné válna adóssága piaci finanszírozására. Németország ahhoz is ragaszkodik, hogy akár a lisszaboni szerződés módosítása árán is szigorítsák meg a költségvetési fegyelmet kikényszeríteni hivatott uniós szabályokat: büntessék keményebben a renitens tagállamokat, és erősítsék meg az EU statisztikai hivatala, az Eurostat ellenőrző jogosítványait. Sőt, Merkel a múlt héten még az eurózónából való kizárás lehetőségének a megteremtését is felvetette

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!