Hírek

2010.03.03. 11:28

Célkeresztben a spekulánsok!

A német pénzügyi felügyelettel az élen az EU vizsgálatot indított a CDS piacok feltárása érdekében, mivel egyre erősebb a gyanú, hogy sok spekuláns a görög államcsőd esetleges bekövetkezésére játszott, jelentősen megnehezítve a mediterrán állam forráshoz jutását.

Cashline

A CDS piac érdekessége, hogy kb. 40-50 ezer milliárd dolláros értéket képvisel (az USA GDP-jének többszöröse), ugyanakkor szabályozatlan körülmények között zajlik a kereskedés, így könnyen manipulálható.

A görögök esetében ez úgy ragadható meg, hogy amióta terítékre került az óriási költségvetési deficit problémájuk és egy esetleges EU-s segítség, azóta a több száz bázisponttal emelkedett a görög államkötvények hozama a benchmarkként is használt német állampapírokhoz képest, ami jelentősen megnehezítette és drágította a görög forrásbevonást - írta napi elemzésében a Cashline.

Ezzel párhuzamosan számos hedge fund és neves befektetési guru jelentős téteket tett meg az euró gyengülésére játszva, a határidős kontraktusokat tekintve rekord szinten áll az euró shortok állománya.

Egyes hírek szerint a mostani vizsgálat során amerikai adatokat is bekértek az európaiak, hogy még tisztábban lehessen feltérképezni a folyamatokat, más kérdés, hogy ezen vágyuk valószínűleg nem fog teljes mértékben kielégülni, mivel pont a szabályozatlanság és az óriási tranzakciós összegek miatt nehéz kibogozni az ezernyi, milliónyi szálat, nem is beszélve azok időigényességéről.

A CDS piac reformját korábban már többen is szorgalmazták, mert óriási spekulációknak ad táptalajt, akár országokat sodorva a csőd szélére (persze ehhez az adott ország is jelentısen hozzájárul pocsék fiskális helyzetével).

Mindenesetre az európai hatalmak igyekeznek minél több kockázati faktort feltárni, mielőtt bármilyen segítséget nyújtanának a görögöknek, ettől függetlenül nem lehet kikerülni a jelentős költségvetési
kiigazítást a hellének esetében, mert a bizalom csak ekképpen állítható helyre, már pedig arra nagy szükség van, hisz úgy hírlik, talán már a héten megejthetik az 5 milliárd eurós kötvénykibocsátást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!