Hírek

2010.03.10. 12:22

Élesedő harc a közszolgálati tévék között

A Magyar Televízió (MTV) és a Duna Televízió egymásnak esett a legutóbbi román nézettségmérésekkel kapcsolatban. Az MTV azt állítja, hogy ők a piacvezetők a közszolgálati tévék között, míg a Duna szerint a hivatkozott cég már nem is végez elektronikus nézettségmérést, így a nagyobbik tévé hazudik. A Duna peres úton bizonyítaná igazát.

Világgazdaság Online

Az elmúlt napokban egymást érik a cáfolatok és a bizonyítások az erdélyi nézettségi adatokkal kapcsolatban. A viták egy két napja kiadott közlemény kapcsán csaptak fel: akkor az MTV-nél azt nyilatkozták, hogy Erdélyben is ők a legkedveltebb közszolgálati televízió.

A közlemény szerint az MTV közönségaránya tavaly az erdélyi magyarok körében végzett elektronikus nézettségémérés alapján átlagosan 7,3 százalék volt, míg a Duna Televízióé 6 százalékot ért el. Az igazsághoz tartozik az is, hogy az MTV a két csatornájának össznézettségét említi, míg lebontva a Duna vezet. Az állítást akkor a román televíziós piacot elektronikusan mérő TNS 2009-es adataira alapozták.

A Duna TV azért (is) kifogásolja az közzé tett eredményt, mert szerintük az említett cég 2007 óta nem végez hasonló felmérést, így szerintük a nagyobb köztévé hazudik. Az MTV erre ragálva kijelentette: a cég nevét valóban elrontották, nem a TNS, hanem a GfK végezte a kutatást, de az adatok helyesek.

A Duna TV ezzel nem elégszik meg, személyiségi jogainak, és jó hírnevének megsértése miatt beperli az MTV-t. A lépést azzal magyarázzák, hogy az MTV hazug adatokat adott meg az erdélyi nézettségekről.

Az MTV értetlenül áll a vádasokádások előtt, és csak a számoknak hisz - hangoztatják napok óta. Nem pereskedni, hanem továbbra is együttműködni akar a kisebbik hazai közszolgálati televízióval.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!