Hírek

2010.03.18. 10:08

Elmaradottak vagyunk még a kórokozóinkban is?

Választások közeledtével különösen helyes, ha a választ az olvasóra bízzuk. Ki-ki ízlése szerinti jelzővel értékelheti a VirusBusternek az elmúlt hónapban rögzített adatait, annyi azonban bizonyos: a magyar számítógépeken leggyakrabban két meglehetősen régóta ismert kártevő garázdálkodott.

Világgazdaság Online

Az informatikai biztonság hazai specialistája folyamatosan nyilvántartást vezet az észlelt károkozókról. A szakemberek kiértékelik házon belüli, illetve különböző helyeken működtetett levelezésvédő rendszereik fogását.

"Februárban meglepő módon két olyan kórokozó vezette a toplistát, amelyet elég régen lajstromba vettünk. A közel kétharmados többséggel élen járó Backdoor.IRCBot.AAWX és az azt épp parlamenti küszöb fölötti értékkel követő Backdoor.Bandok.GT egyaránt a botnet-kártevők családjába tartozik - fűzi az adatokhoz Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője. Egyébként is ez a kategória uralja a listát. Mellettük két hamis antivírus programot terjesztő trójai kártevő, a Trojan.DR.Fregee.BD és a Trojan.FraudPack.YEC érdemel még figyelmet."

A trójaiak nevüket a görögök legendás, Trója ellen kitalált falováról kapták. Látszólag hasznos, ám valójában nem a felhasználó javára, hanem kárára tervezett programok.

A botnet kártevők a hackerek által ellenőrzött robothálózatot (szaknyelven botnetet) toboroznak a megfertőzött PC-kből. A beszervezett gépeket zombiknak mondják, utalva arra, hogy az áldozat mit sem tud arról, hogy gépe számítógépes bűnözők eszközévé vált. "Mihamarabb szabaduljunk meg ezektől a rosszindulatú programoktól, hiszen a botnet révén bűncselekménybe is bevonhatják gépünket" - figyelmeztet Szappanos Gábor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!