Hírek

2010.03.28. 16:59

Fico fél a Fidesz intézkedéseitől

Robert Fico szlovák kormányfő szerint Pozsony attól tart, hogy a Fidesz kormányra kerülése után olyan konkrét lépéseket tesz, amelyek jelentős mértékben ronthatják a szlovák-magyar viszonyt.

MTI

"Félünk azoktól a súlyos gyakorlati lépésektől, amelyek a szélsőséges politikai pártok hatalomra kerülése után jelentősen ronthatják a szlovák-magyar kapcsolatokat" - jelentette ki a szlovák miniszterelnök a Markíza pozsonyi kereskedelmi televízió vasárnapi vitaműsorában. Fico vitapartnere Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke volt. Csáky szerint ezen a téren a legnagyobb probléma az, hogy a "szlovák politikai elit nem találta meg a maga korszerű hazafiassági vízióját".
 
Probléma az is, hogy a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) négy éve része lett a kormánykoalíciónak - tette hozzá Csáky. Szerinte ez "politikai és erkölcsi mocsárba sodorta" Szlovákiát. Megjegyezte: néha elcsodálkozik azon, hogy a kormányfő szinte verseng Slotával a "nemzeti" témákban. "Slotával nem szabad versenyezni, Slotát el kell szigetelni" - húzta alá Csáky.
 
"Ha Szlovákiában normális viszonyok alakulnak ki, akkor Magyarországon senkinek sem lesz oka bíráló nyilatkozatokat tenni Szlovákia címére" - szögezte le az MKP elnöke, amikor a riporter véleményét firtatta Orbán Viktor egyik, Szlovákiát érintő nyilatkozatával összefüggésben.
 
"Elképzeléseink a hazafiasságról nagyon konkrétak" - reagált Csáky szavaira Fico. Hozzátette: ezt most nem a kormány, hanem pártja az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nevében mondta.
 
Szerinte a szlovák-magyar viszonyt "leginkább a szélsőségesség és a magyar sovinizmus veszélyezteti". Fico hangsúlyozta: érdeke, hogy Szlovákia és Magyarország között jószomszédi kapcsolat legyen, illetve, hogy a kisebbségi magyarok is jól érezzék magukat Szlovákiában. Ugyanakkor a kormány nem engedheti meg, hogy bárki is megsértse Szlovákia "nemzetállami érdekeit".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!