Hírek

2010.03.16. 09:40

Hullanak a csontvázak a Lehman Brothers szekrényéből

A hétvégén egy 2 200 oldalas riport jelent meg a csődbe ment bankházról, amely érdekességeket tartalmazott – jelenti a Cashline. A Lehman ugyanis a negyedéves zárások előtt nagy mennyiségő problémás eszközt helyezett a mérlegen kívüli gépezetekbe, amelyeket csak Repo 105-nek és Repo 108-nak neveztek.

Cashline

A Lehman ugyanis a negyedéves zárások előtt nagy mennyiségő problémás eszközt helyezett a mérlegen kívüli gépezetekbe, amelyeket csak Repo 105-nek és Repo 108-nak neveztek. Ezekből érdekes módon a negyedéves zárások után visszakerültek az instrumentumok a mérlegbe és minden folyt tovább. Talán senkinek nem volt kétsége afelől, hogy a bankok a 2007-2008-as időszakokban trükközni próbáltak a mérlegeikkel, hogy jobb színben tüntessék fel magukat.

Ugyanakkor ezen gépezetek körülbelül 50 milliárd dolláros játékteret biztosítottak a Lehmannak a sumákolásra. A kérdés azonban sokkal inkább az, hogy az auditor Ernst&Young "vajon" miért nem vette észre a turpisságot éveken keresztül. És hogy ha ez is csak egy, az Enronhoz, WorldComhoz és más számviteli botrányokhoz hasonló eset, akkor nem kellene-e a pénzügyi piaci szereplők mellett a könyvvizsgálók körmére is jobban ránézni.

Mikor csapja meg a változás szele a Fedet? Bár az irányadó kamatráta továbbra is rekord alacsonyan maradhat, sokan mégis árgus szemmel fogják követni és elemezni a ma esti döntés utáni kommentárt, mivel egyfajta eltolódásra számítanak a nyelvezetben a februári rendkívüli meglepő döntés után. Egyből megindult a párhuzamok keresése a 2003-2004-es időszakkal, amikor a Greenspan vezette Fed az akkori rekord szintű 1 százalékos alapkamat szintről megindította a folyamatos szigorítást.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!