Hírek

2010.03.25. 14:40

Most vasárnap kell előrébb állítani az órát

E hét vasárnaptól, tehát március 28-tól már a nyári időszámítás lép életbe: hajnali 2 órakor kell egy órával előbbre, hajnali 3-ra állítani az órákat.

Világgazdaság Online

Az átállítás célja az, hogy a nappalok minél jobban egybeessenek a lakosság szokásos ébrenléti idejével, ami reggel héttől este tízig tart.

Az átállítást először Franciországban vezették be 1976, három évvel az olajrobbanás után. Akkor a lépést azzal indokolták, hogy az akcióval 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energiamegtakarítás érhető el.

Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évről-évre a nyári időszámítást.  A nyári-téli időszámítást jelenleg egy 1996-os kormányrendelet szabályozza, amelyet az Európai Unió tagállamaiban érvényes szabályhoz igazítottak. Eszerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.

Az energetikában dolgozó szakemberek szerint azonban a megváltozott szokások és a fejlettebb technológiai berendezések miatt már hazánkban sem csökken jelentősen az áramfogyasztás a nyári időszámításra átállással. A megtakarítás legnagyobb része korábban abból fakadt, hogy a közvilágítást elég volt egy órával később bekapcsolni, azonban a rendszer ma már sokkal rugalmasabb, és a lámpák működését a sötétedéshez lehet hangolni.

Mindenesetre ne feledjék: vasárnap hajnali 2-kor egy órával előrébb, 3 órára kell az órákat állítani!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!