Hírek

2010.03.15. 19:36

Orbán: csomagolhatnak a szocialisták - MSZP: nem hátrálunk

Orbán Viktor azt üzente a szocialistáknak, hogy ideje csomagolniuk. Mesterházy Attila viszont nem hátrál tovább.

Világgazdaság Online - Vég Márton

Ahogyan az várható volt, 27 nappal a választás előtt kampányeseménnyé silányultak a pártok március 15-i rendezvényei. Bár már nem Gyurcsány Ferencnek, hanem Bajnai Gordonnak hívják a miniszterelnököt, a Fidesz politikusai így sem képviseltették magukat az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 162. évfodfulójára rendezett állami ünnepségsorozat kezdetén, a nemzeti lobogó felvonásán.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] Orbán Viktor: Ideje csomagolni!
[/caption]

Kordonozás megint volt: a Kossuth Lajos teret nagy rutinnal vette körbe a rendőrség, a térre detektoros kapun áthaladva lehetett bejutni. A Belváros nagy részét amúgy is lezárták Budapesten a pártok rendezvényei miatt. Bár a szokásos forgatókönyv szerint a kormányoldalhoz köthető ünnepségeket folyamatos bekiabálásokkal és füttyüléssel sikeresen próbálták megzavarni, alapvetően mégis nyugalomban telt el az ünnep. A Nemzeti Múzeum előtti szabadtéri ünnepi előadást több ezren nézték végig, és csaknem hatezren látogattak el a forgalom elől lezárt Lánchídra, a Széchenyi korzóra, és több mint ezer gyermek teljesítette a huszártábor próbatételeit a Roosevelt téren.

Mindezek ellenére 2010-ben ott tart az ország, hogy március 15-e is a Jobbikról szól. Az MSZP időben és térben, a Fidesz csak térben határolódott el a radikálisoktól. Aki későn fejezte be a hétfői ebédet, az könnyen lemaradhatott a szocialisták ünnepségéről. Az MSZP egy apró téren ünnepelt, így a mintegy 1500 embertől is úgy látszott, mintha sokan lennének. „Tudom, hogy sokan azt gondolják magukban, ők demokraták ugyan, de mégsem szavaznának szívesen a szocialista pártra, de most az egyetlen esély az összefogás. Magyarországon a progresszió, a szabadság és a szolidaritás utolsó bástyája az MSZP” – fogalmazott Mesterházy Attila. A szocialisták kormányfőjelöltje szerint a demokratikus oldal csak rájuk számíthat, mert csak ők tudják képviselni a baloldali, a liberális, a demokratikus értékeket, és egyedül nekik van esélyük, hogy gátat állítsanak a jobboldali nyomulás elé. „A szocialista párt tanult a múltból, és én mindent elkövetek azért, hogy szakítsunk ezekkel a rossz hagyományokkal és az írmagját is kigyomláljuk a korrupciónak a politikából” – jelentette ki. Mesterházy hozzáfűzte: a baloldalnak nincs miért szégyenkeznie, mert az elmúlt években szavakban és tettekben is bizonyította hazaszeretetét. Ellenben azzal vádolta a Fideszt, hogy egypártrendszert akar és együttműködik a Jobbikkal. „A jobboldal szavai mögött egy tekintélyuralmi rendszer bontakozik ki, ahol a hatalom egy szűk és gátlástalan elit kezében összpontosulhat. Ahol a vékony középosztály díszlet csupán, és az alul levőknek nem támogatást, hanem alamizsnát osztanak” – hangoztatta.

Mesterházy szerint az áprilisi szavazás a baloldal megújításáról is szól, ezért arra buzdította híveit, hogy „elég volt a hátrálásból!”
Az MSZP kormányfőjelöltjének szónoklata időben egybeesett Demszky Gábor főpolgármester beszédével, ezért a radikálisoknak választaniuk kellett, hogy melyik helyszínre látogatnak el. Végül a liberális városvezető mellett döntöttek. A tüntetők sokáig viszonylag halkak voltak, még a főpolgármester érkezése sem váltott ki hangos felzúdulást közöttük. Aztán felharsant a „Demszky takarodj”, magasba emelkedtek a korrupció szimbólumává váló nokiásdobozok, valamint megszólalt néhány duda és kereplő. Példátlan ocsmányságok bekiabálásával gyalázták a főpolgármestert, emellett egy csoport Budaházy Györgyöt éltette. Eleinte kissé túlzottnak tűnt a Március 15-e tér körbekordonozása, de később az indulatokat látva, már érthető volt a szervezők aggodalma. Bár a hangzavar miatt Demszky Gábort alig lehetett hallani, de arról beszélt, hogy a Jobbik egy terroristavezér mellett kampányol, egyenruhás emberei masíroznak országszerte, ártatlan cigányokat, zsidókat, másként gondolkodókat félemlítenek meg, és politikusok ellen szerveznek terrorakciókat. Az SZDSZ-es politikusnak ez volt a huszadik, egyben az utolsó beszéde a Petőfi szobornál.

A Fidesz elnöke is csak nehezen tudta elkezdeni beszédét, mert a közönsége azt skandálta: „Viktor! Viktor!, Miniszterelnök úr! Miniszterelnök úr!” Orbán Viktor azért hívta össze híveit, hogy a Fidesz 27 nappal a választás előtt megindítsa az utolsó nagy hajrát. „Azt üzenjük a helytertótanácsnak, mely reszketni méltóztatik, hogy már csak 27 nap, ideje csomagolni! Itt vagyunk! Maga a magyar nép áll a kapuk előtt” – hangoztatta Orbán Viktor. Sokszor figyelmeztette tízezres hallgatóságát, hogy minden szavazatra szüksége lesz a Fidesznek, hogy az általa tervezett változtatásokat végre tudja hajtani. Tragikus képekkel beszélt az elmúlt 8 év szocialista kormányzásáról. „Ha rajtuk múlna, egész Magyarországot begyömöszölnék egy nokiás dobozba, s már vinnék is az off-shore bankuk páncélszekrényébe” – okozott derültséget a Fidesz elnöke. A Dózsa György-szobornál Orbán Viktor egyértelművé tette: a nagy közös célokhoz az egész nemzetre számít, mert nagy fába vágják a fejszét. Szerinte az április 11-i választás a gyors, átütő és megrendítő változás, az igazság pillanata lesz. „A választással végbevihetjük a magunk forradalmát. A mi forradalmunk április 11-e, de nem lesznek áldozatok. Aki a szavazatát megosztja, az ellenségre szavaz” – ígérte. Többször hangoztatta, hogy csak a Fidesz képes nemzeti egységet teremteni.

Vona: a Jobbik győzni fog és kormányra kerül

A Bazilikától egészen Szent István tér közepéig, a Jobbik nagygyűlésének színpadáig zárt alakzatban, kettős sorfalat alkotva állt mintegy száz egyenruhás, akik magukat az Új Magyar Gárda tagjainak nevezték. Az egyenruhások terepszínű nadrágot, fekete bomberdzsekit, fekete bakancsot és fekete barettsapkát viseltek. „Belevágok a közepébe, és kijelentem: a Jobbik nem a harmadik, nem a második helyre készül a választáson. Az ország jelenlegi helyzetében csak a győzelem lehet a cél, győzni akarunk és győzni fogunk” – mondta Vona Gábor. A Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje a párt győzelme esetére azt ígérte: rendbe fogják tenni Magyarországot, vagyis van aki munkát, van aki segítséget kap majd, és lesz olyan is, aki cellát. Nem kímélte a parlamenti pártokat, szerinte ugyanis valamennyi a globális nagytőkét szolgálja, a Fidesz és a MSZP pedig nagykoalíciót kötött a Jobbik ellen. „Itt vannak ebben a tömegben a jövő Rákóczijai, Petőfijei és Horthyjai, és arra várnak, hogy visszavegyék saját hazájukat” – hangoztatta Vona. A szélsőjobboldali párt államfőjelöltje, Morvai Krisztina pedig felolvasta a 12 pontot, majd ezeket egyenként végigvette, és újraértelmezte őket. Kitért a politikusok elszámoltatására és Budaházy György és társai szabadon bocsátására is. „Az MSZP ne induljon el az április 11-i választáson, mert a halál pártja” – követelte Szegedi Csanád, a Jobbik EP-képviselője.

A kicsik is ünnepeltek: Bokros reformokat akar

A márciusi ifjak felelős, áldozatkész értelmiségiek voltak – jelentette ki Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje. Hozzátette: a márciusi ifjak 162 évvel ezelőtt nem érték be saját „pecsenyéjük sütögetésével, saját karrierjük” biztosításával. Bokros szerint akkor a pesti értelmiség tisztában volt kiváltságos helyzetével, sokan életüket kockáztatva is bátran nekiálltak, hogy kirántsák a politikai kátyúból az ország szekerét. Jókai Mór szobra előtt mondott beszédében az MDF miniszterelnök-jelöltje kiemelte: ma Magyarországnak újra reformokra van szüksége, azonban „az értelmiségnek ma nem kell forradalmasdit játszania”.
Az LMP tizenkét fa elültetésével és a párt 12 pontjának ismertetésével emlékezett az 1848-as forradalomra. A párt követelései között szerepel a korrupció visszaszorítása, a romák és a nem romák közötti békés együttélés helyreállítása, a szegénységben élők leszakadásának megállítása és a demokráciába vetett bizalom helyreállítása. „Lehet változtatni Magyarország sorsán” – mondta Schiffer András, az LMP listavezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!