Hírek

2010.03.09. 05:27

Új fenékre „gyúr” az MTV

A közszolgálati televízió függetlenségének ügye már a rendszerváltás hajnalán kisiklott, amikor is a kormányt alakító Antall Józsefék nemcsak eltűrték, de el is várták a Stefka István-, Pálffy G. István- és Murányi László-féle született tehetségtelenek szánalomra méltó lihegését, buzgó nyelvcsapásait, amely magatartásformák aztán egyfajta etalonná váltak az elkövetező időszakok televíziós vezetői és újságírói számára.

Stanga István

Amilyen világos, hogy egy-egy forradalom idején miért is létfontosságú az állami kézben lévő médiumok elfoglalása, legalább annyira érthetetlen az a vehemencia, amellyel a hazánkban hatalomra kerülő pártok megszállni igyekszenek a Magyar Televíziót. Ezért aztán nem is meglepő, ha idehaza két ember nem akad, aki elhinnné, hogy a közszolgálati tévé akár csak a legcsekélyebb mértékben is független az éppen kormányon lévő politikai erőktől. És bár arról nagyon erősen megoszlanak a vélemények, hogy az  intézmény mindenkori vezetése vajon akkor nyal-e lelkesebben, amikor szocialista fenekeket lát, avagy akkor, amikor „narancssárga hátsóknak” kedveskedhet, tény, hogy az MTV-t korrektség tekintetében nem szokás a BBC-vel együtt emlegetni. Hogy a jelenlegi helyzet kialakulásáért kik is a felelősek, azt természetesen nem könnyű megmondani, ám jómagam azt gondolom, ha a politikusok képesek lettek volna némi önmérsékletre, és világossá teszik, hogy nem várják el, sőt, kifejezetten rossz néven veszik az elvtelen dörgölőzést, úgy hiába a köztévé szolgalelkű menedzsmentjei, a dolgok bizonnyal nem fajulnak idáig. Ám mivel ilyen kaliberű politikusok nem teremtek e tájon, így már a rendszerváltás hajnalán kisiklott az ügy, amikor is a kormányt alakító Antall Józsefék nem csupán eltűrték, de el is várták a Stefka István-, Pálffy G. István- és Murányi László-féle született tehetségtelenek szánalomra méltó lihegését, buzgó nyelvcsapásait, amely magatartásformák aztán egyfajta etalonná váltak az elkövetező időszakok televíziós vezetői és újságírói számára. És hogy mindez napjainkban sincs másként, azt nagyon jól mutatják az elmúlt hetek és napok történései.                     

Az immár 2008 márciusa óta megválasztott elnök nélkül működő köztévé legújabb megszállása/visszafoglalása (ki-ki válasszon a tetszése szerint) lényegében a Nap-kelte riportereinek, utóbb magának az egész műsornak a „likvidálásával” vette kezdetét, majd az idő múlásával – ahogy az MTV   vezetése előtt is mind nyilvánvalóbbá vált, hogy 2010 májusától vélhetően új gazdát kell kiszolgálniuk – újabb és újabb lépések következtek. Először Bednárik Imre, az intézmény választási irodájának a vezetője kényszerült távozásra. Őt furcsa módon az a Dobos Menyhért váltotta, akinek – hogy úgy mondjam – „papírja” van arról, hogy csakis elfogult választási műsort képes csinálni (2002-ben ugyanis, amikor Dobos „vezényelte” az MTV-beli választási ügyeket, az EBESZ kifogásolta a köztévé teljesítményét), és aki alatt még meg se melegedett a szék, máris nagy átalakításokba fogott..., nyitásként azonnal menesztette Kardos Ernőt, a választási programokért felelős vezetőt (az ő helyére Feledy Pétert ültette), néhány nappal ezelőtt pedig Krizsó Szilviát cserélte le a korábban Orbán Viktor beszédírójaként is ismert Süveges Gergőre. Kiderült továbbá, hogy Dobos a választások éjszakáján nem a politikai újságírásban jártas, tapasztalt műsorvezetőkre számít, hanem sportriporterekre, egyebek mellett az úszás szakértőjeként ismert Szántó Dávidra, illetve az idáig szinte csak hírfelolvasásra használt Zelinka Ildikóra..., gondolom, abból a megfontolásból, hogy az egyébként lefutottnak tűnő választási „meccselésbe” némi izgalmat csempésszenek. Na, úgyhogy a jövő az MTV-ben is elkezdődött. Jóllehet sokakat inkább a múltra emlékeztet.        

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!