Hírek

2010.03.11. 13:37

Varga: Némi trükközés folyik a hiányszámmal

A gazdasági tényfeltáró bizottság működésének elindulásáról, a költségvetési hiány mértékéről és a széndioxid kvóta értékesítéséről beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján Varga Mihály, a Fidesz alelnöke

fidesz.hu

Az elmúlt napokban több olyan jelentés is nyilvánosságra került - fogalmazott Varga Mihály -, amely némiképp mást ír, mást mond, mint amit a kormány állított a gazdaság helyzetéről. Gondolok itt a KSH napvilágot látott jelentésére, az OECD anyagára és más hasonlókra. A Fidesz szakpolitikusa úgy véli, hogy ezek közül is a legtöbb állítás a 2010-es költségvetés hiányára vonatkozik. A hiány a kormány állítása szerint 3,8 tized százaléka lesz a bruttó hazai terméknek, de már most mindenki ehhez képest egy jóval nagyobb számot mond - fogalmazott Varga, utalva a Magyar Nemzeti Bank februári inflációs jelentésére, ahol már 4,2 százalékot prognosztizáltak és hozzátették, hogy még van ezen felül egy 2,7 százalékos el nem számolt tétel, ami növeli a prognosztizált értéket. Az a véleményünk hogy itt a hiányszámmal is némi trükközés folyik, és így jóval nagyobb lesz a hiány annál, amit a kormány kommunikál. - mondta a Fidesz alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyet a párt hivatalos honlapja közölt.

Megjegyezte, április végéig az államháztartás hiánya legalább 75 százaléka, de lehet, hogy a teljes mértéke teljesülni fog. Varga Mihály kérdésre közölte: a tényfeltáró bizottság munkája körülbelül augusztusban érhet véget, és készítheti el jelentését. Emlékeztetett, 2006-ban is volt egy hasonló kezdeményezésük, az úgynevezett Fehér Könyv.

Az államháztartási hiány alakulásának és a magyar szén-dioxid-kvóta értékesítésével kapcsolatos kormányzati lépéseknek a vizsgálatával kezdi munkáját a Fidesz-KDNP gazdasági tényfeltáró bizottsága - jelentette be a testületet vezető Varga. A Fidesz alelnöke pártja nevében felszólította a kormányt, hogy függessze fel a szén-dioxid-kvóta "titkos eladását", és álljon el attól, hogy ilyen és ehhez hasonló értékeket az áprilisi országgyűlési választásokig eladjon. Úgy fogalmazott: az ebből várható több százmilliárd forintos bevétel a kormány szempontjából "jótékony módon kozmetikázná" a hiányadatokat. Szólt arról is, hogy a Fidesz kezdeményezni fogja: a parlament illetékes szakbizottsága vizsgálja meg a kvótaértékesítés előkészítését és az ügy dokumentációját.

Varga Mihály újságírói kérdésre közölte: a tényfeltáró bizottság körülbelül augusztusban fejezheti be munkáját, és készítheti el jelentését. A bizottság létrehozását Orbán Viktor, a Fidesz elnöke jelentette be hétfőn. A testület feladatának azt nevezte, hogy külső szakértők bevonásával kezdje meg a gazdaság teljes átvilágítását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!