Hírek

2010.07.01. 10:47

A 220 forintos határt is átlépheti a frank

Nem indult túl rózsásan a csütörtöki kereskedés a piacokon. A tengeren túlról érkező hírek, melyek szerint 2009 első negyedéve óta nem látott rossz teljesítménnyel zárták az idei év második három hónapját az amerikai részvényindexek, nem pezsdítette fel a részvénypiacokat.

Világgazdaság Online

A Dow Jones 0,98, az S&P 500 1,01, a Nasdaq 1,22 százalékos eséssel zárta a tegnapi kereskedést. Emellett ugyancsak rosszul hatott a piacokra, hogy a Moody''s bejelentette: leminősítési figyelőlistára tette a spanyol államadósság besorolását.

A hírek nyomán az ázsiai tőzsdéken is lejtmenet bontakozott ki, miután Kínából egy vártnál rosszabb beszerzési menedzser index is érkezett. A Nikkei ennek hatására 2 százalékot zuhant.

A piacokon napok óta a feszültség az úr, hiszen az európai bankoknak a mai napig kell visszafizetniük 442 millió eurót az Európai Központi Banknak. Az elemzők egy része attól tart, hogy ezzel 100 millió eurós likviditási rés keletkezik a kontinens bankrendszerében. És bár a hangulatot rövid időre javította, hogy a pénzintézetek tegnap a várt 150-200 millió euró helyett mindössze 132 millió eurós hitelt igényeltek az EKB-tól, ma reggel ismét zuhantak az ázsiai indexek és az amerikai kötvényhozamok.

A svájci frank padlóra küldte az eurót is. Az euró svájci frankban történő jegyzése újabb mélypontot ért el, és az ausztrál dollár kurzusa is esett csütörtökön, mivel a vártnál gyengébb kínai adatok fokozták a globális élénkülés erejével kapcsolatos aggodalmakat. A kínai adatok hatására eladási hullám indult el a magasabb huzamokat ígérő valutákból. Az euró gyengülése folytán az uniós közös valutát 1,3073 svájci frankkal jegyezték, ami a legalacsonyabb szint, amióta az eurót 1999-ben bevezették. Ma folytatódott a lejtmenet.

Az európai félelmeket ugyanis tetézi, hogy a friss adat szerint Kína gazdasági növekedése lassul, ez pedig ismét felveti a "W" alakú recesszió lehetőségét. A várakozások szerint ma mintegy 2 százalékos mínuszban nyitnak majd a fontosabb európai tőzsdék.

A forint árfolyamát sem hagyták érintetlenül a nemzetközi események. A svájci frank árfolyama reggel a 219 forint közeli szintet is elérte, s nem kizárt, hogy később a 220 forintig is felkúszik, ami csak tovább nehezíti a frank alapú devizahitelesek helyzetét. Az alpesi deviza tegnap esti hatórás 215,22 forintos szintjéhez képest ez jelentős forintgyengülést mutat, de ugyancsak vesztett értékéből a hazai fizetőeszköz a többi vezető devizával szemben is. Míg tegnap késő délután egy euróért 285 forintot kértek, ma reggel kilenc óra magasságában már 286,70 forintos szintre szaladt fel a jegyzésár. A dollár a szerdai 232 forintos esti árfolyamról ma reggelre 234,62 forintra drágult.

Jól látható, hogy a tegnap délutáni forinterősödés után - amely Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter gazdasági intézkedésekről szóló konkrét bejelentéseinek köszönhető - mára újra a bizonytalanság erősödik a piacokon, az mindenesetre kiszámíthatóbb környezetet jelez, hogy a kormány döntése szerint júliustól már nem vehető fel devizaalapú jelzáloghitel, és a bankadóról is lehet tudni, hogy azt az érintettek a mérlegfőösszeg alapján fizetik. Továbbá döntés született arról is, hogy már a második félévben él a társasági adó csökkentése, és év végéig nem lesz közüzemidíj-emelés, valamint kilakoltatás.

A BUX gyengüléssel kezdte a hét negyedik kereskedési napját, majd kissé korrigált. A vezető papírok közül csak a Mol nem volt mínuszban, az OTP 4700 alatt is járt. A szakértők, hasonlóan a nemzetközi részvénypiacokhoz a pesti börzén is további csökkenést várnak csütörtökön. A BÉT egyébként felfüggesztette mára a Linamar részvények kereskedését. A kibocsátó tegnap adta be kérelmét, ugyanis ma várhatóan piacbefolyásoló hatással bíró hír érkezik. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!