Hírek

2010.07.29. 14:13

ÁKK: fantasztikus kötvényeladás - képes az ország az önfinanszírozásra

Az ÁKK mai kötvényaukciója sikeresnek minősíthető, ugyanis a vártnál több államkötvényt értékesítettek, és a kamatok sem növekedtek meg. Az IMF kivonulása nem hatotta meg a befektetőket, az ország képes a piacról finanszírozni magát.

Bloomberg - Világgazdaság Online

Több államkötvény fogyott a vártnál. Az ÁKK (Államadósság Kezelő Központ) államkötvény kibocsájtása sikeres volt. A megszokott 50 milliárd forint értékben hirdettek meg 3, 5 és 15 év futamidejű kötvényeket.

A 3 éves államkötvényből 5 milliárd forinttal kevesebb fogyott, mint a meghirdetett 25 milliárd. Azonban az 5 és a 15 éves államkötvények felülmúlták a várakozásokat. Az 5 év futamidejű államkötvényből a 15 milliárd helyett 7,5 milliárd forinttal több fogyott, a 15 évesből pedig a 10 milliárdos előirányzat helyett 15 milliárd forintnyi kötvényt értékesített az ÁKK.

Az ÁKK július 27-én bocsájtott ki 3 éves lejáratú állampapírokat, amikből a vártnál több és alacsonyabb kamattal kelt el. Akkor 50 milliárd forint értékben keltek el, ami 5 milliárddal több volt a tervezetnél 5,46 százalékos átlagkamattal.

Úgy tűnik, hogy a piac bizalma helyreállt Magyarországgal kapcsolatban, ami teljesen megnyugtató – mondta Horváth István. „Az aukció eredménye tükrözi a kormány álláspontját, hogy Magyarország képes a piacról finanszírozni magát”.

A 2014-ben lejáró kötvények hozama 7,13 százalék, szemben a július 15-ei 6,92 százalékkal, a 2016-ban lejáró 7,14 százalék, ami 7,22 százalékról csökkent el, a 2023-ban lejáró kötvények hozama 7,09 százalék, vagyis alig változott a májusi 7,1 százalékról.
Barcza György, a K&H elemzője úgy vélekedett, hogy a mai aukció meghatározó Magyarország számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!