Hírek

2010.07.02. 08:07

Apáról fiúra, teher nélkül - Bizalmi vagyonkezelés kell

Előtérben a vállalkozások átörökítése, de bizalmi vagyonkezelésre is szükség lenne. Egyértelműen üdvözlik a hazai kisebb és nagyobb cégek tulajdonosai azt a változást, amelynek köszönhetően az egyenes ági vagyonátruházás esetén sem öröklési, sem ajándékozási illetéket nem kell fizetni.

VG-összefoglaló

A kormány szerdán döntött a már a választási kampányban beharangozott módosításról, a törvényjavaslat ma délig kerül a T. Ház elé. Az időzítés annyiból mindenképpen szerencsés, hogy az 1989 körül életre hívott családi vállalkozások alapítói-vezetői a következő években fokozatosan „kidőlnek a csatasorból”.

Tapasztalatok szerint eddig az alapító-tulajdonos távozása a jól működő, hatékony vállalkozásoknak is komoly gondot okozott, és jelentős mértékű vagyonvesztéssel járt. Ezt előzhetik meg a vállalkozó családok a tulajdon illetékmentes átruházásával. Szakemberek szerint ugyanakkor további jogszabályi változásokra is szükség van, többek között Magyarországon is meg kell honosítani a bizalmi vagyonkezelés rendszerét. Ez a lehetőség már szerepelt az új Ptk.-ban, ám az Alkotmánybíróság végül nem bólintott rá a bizalmi vagyonkezelésről szóló passzusokra. Így ennek a megteremtése is az új kabinet feladata lesz, igaz, ez irányú kezdeményezésről egyelőre nem tudni kormányberkekben.

A cikk itt folytatódik, lapozzon!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!