Hírek

2010.07.28. 13:06

Az IMF veszélyezteti az európai kilábalást

Az amerikai Center for Economic and Policy Research (CEPR) elemzői szerint a Nemzetközi Valutalap költségvetési hiánycéllal kapcsolatos rugalmatlansága veszélyezteti az európai országok gazdaságának élénkülését.

Bloomberg - Világgazdaság Online

Magyarország vitája az IMF-fel jól mutatja, hogy a Valutalap rugalmatlansága az európai élénkülést veszélyezteti – vélte Mark Weisbrot, a CEPR társigazgatója. A többek között Joseph Stiglitzet és Robert Solow-t is a tagjai között tudó szervezet vezetője egy a Bloomberg által idézett interjúban úgy fogalmazott: az IMF pénzügyi jelenlétének hatására a PIIGS országokban növekedésellenes politika indulhat be az egész régióban. Weisbrot kijelentette, hogy az IMF politikája veszélyt jelent Kelet-Európa számára is, a növekedési fékek kihathatnak a térség egészére is.

Mint a Világgazdaság írja, a Nemzetközi Valutaalappal történt összezördülést követően ismét felerősödtek a kételyek azzal kapcsolatban, hogy a következő években finanszírozható lesz-e a lejáró államadósság. Míg egy évvel ezelőtt szinte egybehangzó volt a vélemény, hogy még a kitolt törlesztési ütem mellett is újabb hitelfelvételre van szükség, az azóta kedvezőbbé váló globális pénzügyi klíma mellett már elképzelhetőnek tartják szakértők, hogy sikerül elegendő piaci forrást bevonnunk.

Mint ismeretes, jövő év végén kezdődik az IMF–EU-hitelcsomag visszafizetése egy kétmilliárd eurós részlettel, ám addig még korábban kibocsátott devizakötvények is járnak le. Ezeket ugyan elméletben lehetne forintkötvényekkel is pótolni, ami kedvező lenne a devizaarány csökkentése szempontjából is, ám a külső adósságállomány mértékét ez alig befolyásolja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!