Hírek

2010.07.15. 05:00

Büdzsé 2011: rezeg a léc

A jövő évi hiánycél a kormány, valamint a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság delegációi között jelenleg is folyó tárgyalások egyik kritikus pontja.

VG

A nehézséget az okozza, hogy a nemzetközi szervezetek szerint a piaci bizalom további erősítéséhez szükség van arra, hogy – a 2010-es 3,8 százalékos deficitcél valóra váltásán túl – jövőre 3 százalék körüli mértékre süllyedjen az államháztartás hiánya.

Tény, ekkora, 2,8 százalékos 2011-es deficit szerepel a hatályos költségvetési törvényben és a konvergenciaprogram legutóbbi frissítésében is.

Ám ennél – több más szakértői testület mellett – a Költségvetési Tanács is magasabb, 4 százalékos hiányt jelzett előre. S ebben még nem szerepeltek az utóbbi hetekben elhatározott adómódosítások s a személyi jövedelemadó 2011-től kilátásba helyezett átalakításának hatása sem.

A bankadó nélkül szinte lehetetlen 3 százalék közelébe szorítani a jövő évi deficitet. Ám a kormánynak a szokásosnál egy hónappal hoszszabb ideje lesz a jövő évi büdzsé elkészítésére: a kabinet elé október 15-ig kerülnek a tervek. Az IMF-fel folytatott tárgyalásokat a hét végéig szeretnék lezárni.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!