Hírek

2010.07.18. 08:28

Ez történt az IMF tárgyalásokon: nem volt szó újabb hitelről

A Nemzetközi Valutalap (IMF) küldöttségének vezetője a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások szombati felfüggesztése után úgy nyilatkozott, hogy a tárgyalásokon nem volt szó Magyarországgal kötendő esetleges újabb - 2011-re, 2012-re szóló - hitelmegállapodásról.

MTI Eco

"Tudjuk, hogy mi hangzott el nyilvánosan, de a tárgyalásokon nem mentünk el eddig, mert először nyilvánvalóan a gazdaságpolitikai kérdéseket kellett tisztáznunk, és még nem tisztáztuk ezeket" - mondta a Reuters hírügynökségnek adott interjújában Christoph Rosenberg, az IMF-küldöttség vezetője.

Elmondta, hogy az IMF többet szeretne tudni a jövő évi költségvetésre vonatkozó kormányzati tervekről. "A következő tárgyalásig - hacsak nem az mindjárt a jövő héten lesz - a kormány előbbre jut a 2011-es költségvetés tervezésében, és az egy nagyon fontos költségvetés lesz" - jelentette ki.

"Magyarországnak továbbra is költségvetési nehézségekkel kell megküzdenie - nem csak az idén, hanem jövőre is, ami a fontosabb év - de az IMF ezután is nyitott a tárgyalásokra, noha újabb tárgyalások pontos dátumát még nem jelöltük ki" - mondta Rosenberg már a Dow Jones hírügynökségnek nyilatkozva.

Főleg költségvetési területen maradtak nyitott kérdések, ezen belül is a tervezett költségvetési intézkedések fenntarthatósága körül. Magyarország elszánt, hogy tartja magát a 2010-re tervezett 3,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányhoz, de ennek biztosítékait illetően még vannak kisebb hiányosságok. 2011-ben a kormány csökkenteni akarja a költségvetési hiányt, de hogy "milyen szintre, az kérdéses" - jelentette ki.

A Reutersnak nyilatkozva az delegációvezető azt mondta, hogy az idei hiány biztosítékaiban található hiányosság a GDP 0,3 százalékát teszi ki. "Ennek a résnek a betömése jó alkalom lesz olyan tartós intézkedések bevezetésére, amelyekkel a következő évi hiánycél is elérhető". Rosenberg szerint a 3 százalékosnál nem nagyobb GDP-arányos hiány elérését 2011-ben Magyarország számára több kötelezettsége és a gazdasági ésszerűség is diktálja.

"A nagy feladat a 2011-es év lesz... számos gazdasági kiigazítást kell elvégezni, de ezeket nem rövid távú, piactorzító intézkedésekkel kellene elérni, mint például a bankokra kivetendő különadó" - mondta Rosenberg. Arra a kérdésre, hogy a bankok különadóját jövőre el kellene-e már törölni, vagy fent lehetne tartani, de sokkal kisebb mértékben, azt felelte: a dilemma valóban így vetődik fel, és az utóbbi megoldás a válasz.

A cikk nem ért véget, lapozzon!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!