Hírek

2010.07.04. 19:45

Hetven embert állítottak elő a Magyar Nemzeti Gárda rendezvényén

Az egy évvel ezelőtt feloszlatott Magyar Gárdára emlékezve rendezvényt tartott a magát Magyar Nemzeti Gárdának nevező szerveződés vasárnap délután a budapesti Erzsébet téren.

MTI

 A helyszínt több száz rendőr biztosította, súlyos rendbontás nem történt, de helyszíni információk szerint több mint 70 embert előállítottak. Már a rendezvény megkezdése előtt a rendőrök folyamatosan emelték ki terepszínű nadrágot és fekete pólót viselő tömegből azokat, akik üvegekkel dobálóztak, illetve a rendőröket gyalázó szavakat kiabáltak. A megmozduláson több jobbikos országgyűlési képviselő is felszólalt, akik a tér szélein tartózkodó rendőrök intézkedéseinek jogszerűségét vonták kétségbe.

Beszédében Pörzse Sándor és Gaudi Nagy Tamás, valamint ifj. Hegedűs Loránt református lelkész is bírálta a Fidesz-KDNP-kormány törvényalkotó gyakorlatát, azt hangoztatva, az előző nyolc év kormányzatának szellemisége folytatódik tovább.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke és parlamenti frakciójának vezetője beszédében azt hangoztatta, hogy a kormány nem a fontos ügyekkel foglalkozik, és az ígéreteit sem teljesíti. A Jobbik szerint a kormány elmaradt ígéretei között van az elszámoltatás, de ezen a területen még semmi sem történt. A fontos ügyek helyett a kormány olyan intézkedéseket hoz, mint a médiára vonatkozó törvénymódosítások, amivel saját „médiabirodalmat” épít a Fidesz - jegyezte meg. A Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat kifüggesztésével kapcsolatos intézkedés kapcsán pedig úgy fogalmazott: hamarosan az is előfordulhat, hogy "Orbán Viktor képét is ki kell tenni az intézményekben".

A rendezvény alatt az Erzsébet térre többször is bevonultak a teljes védőfelszerelést viselő rendőrök, majd a beszédek alatt is megpróbáltak bejutni a térre, de a sorfalat álló emberek egymásba kapaszkodva megakadályozták őket. A tömeg élén próbált egyezkedni a rendőrökkel Vona Gábor és több jobbikos országgyűlési képviselő is. Pörzse Sándor a színpadon bejelentette: 74 embert állítottak elő a rendőrök délután 6 óráig a rendezvénnyel összefüggésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!