Hírek

2010.07.18. 14:50

IMF: A tárgyalások megszakadásának következményei

A IMF-EU hitelkeret soros felülvizsgálati fordulója lezárásának elhalasztása azt jelenti, hogy Magyarország nem tudja lehívni az októberben lejáró hitelkeret fennmaradó részletét.

MTI Eco

Ezzel kapcsolatban a Reuters a következő kérdéseket veti fel:

MI LESZ A PIACI REAKCIÓ?

A forintnál rosszabbul csak a szerb dinár teljesített az idén a közép-európai devizák körében. A piacok hétfői nyitásakor a forint várhatóan egy százalék körül gyengülhet és ezzel párhuzamosan az államkötvények hozama is emelkedhet. Magyarország hitelfelvételi költségei ezáltal megemelkednek, ami a piaci változékonyság fokozódásával párhuzamosan szigorúbb monetáris politika adoptálására késztetheti a jegybankot a monetáris tanács hétfői ülésén.

A jegybank 10 hónapig tartó, összesen 425 bázispontos kamatcsökkentési szakaszt követően az elmúlt két hónapban nem változtatott 5,25 százalékos, rekord alacsony alapkamatán. A Reuters által megkérdezett 25 elemző egybehangzó véleménye szerint a jegybank most hétfőn sem nyúl az alapkamathoz, az EU-IMF küldöttséggel folytatott tárgyalások szombati váratlan megszakítása azonban kamatemelésre késztetheti, amennyiben a forint árfolyama jelentős mértékben gyengül.

A forint további gyengülése tovább fokozza a több ezer milliárd forint értékben külföldi devizában, különösen az erősen változékony és júliusban a forinttal szemben árfolyam rekordot döntő svájci frankban eladósodott háztartások törlesztési terheit.

Az ismeretek hiánya a kormány reformterveiről és a 2011-es költségvetési terv részleteiről egy huzamosabb bizonytalansági periódussal együtt komoly terhet róhat a magyar piacokra.

LESZ MEGÁLLAPODÁS A HITELEZŐKKEL?

A tárgyalások hétvégi megszakadása ellenére elemzők szerint a kormány végül meg fog állapodni az Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Bizottsággal, de erre valószínűleg csak az önkormányzati választások után kerül sor. A kormány ezáltal több időt nyer 2011-es költségvetési tervének és a veszteséges állami vállalatok állami támogatás nélkül nyereségessé tételét szolgáló programjának kidolgozásához.

Elemzők szerint a tárgyalások megszakítása taktikai lépés is lehet a kormány részéről annak érdekében, hogy az őszi önkormányzati választások utáni időpontra halaszthassák el az EU által megkövetelt, jövő évi 3,0 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycél tartásához szükséges megszorító intézkedések bejelentését.

A magyar kormánynak le kell zárnia a hatályos segélycsomag mostani felülvizsgálati fordulóját ahhoz, hogy korábbi bejelentésének megfelelően új, 10-20 milliárd eurós "elővigyázatossági" hitelkeret megállapodást tudjon kötni a 2011-2012-es periódusra.

A cikk itt folytatódik, lapozzon!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!